02
maart
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Gunstige ontwikkelingen op Rotterdamse kantorenmarkt in 2008

In de nieuwste Market View ‘Randstad Offices’ van CB Richard Ellis zijn de recente ontwikkelingen op de kantorenmarkt van de G4 in kaart gebracht.

Vooral de ontwikkelingen in Rotterdam vielen daarbij op. In tegenstelling tot Amsterdam, Utrecht en Den Haag, zag Rotterdam zowel de totale vraag van huurders als het totale beleggingsvolume fors toenemen. De Rotterdamse verhuurmarkt floreerde vooral dankzij kleine kantorengebruikers, terwijl op de beleggingsmarkt het totale beleggingsvolume steeg dankzij enkele grote transacties.

CB Richard Ellis spreekt eveneens de verwachting uit dat de kantorenvraag verder zal afnemen in 2009, onder meer doordat bedrijven gaan snijden in hun huisvestingskosten: zo zullen zij hun verhuiswensen voorlopig in de ijskast zetten. Mogelijk genereert de consolidatie van bedrijfsactiviteiten nog een bescheiden verhuisstroom. Onderhandelingen over verlenging van huurcontracten en betere huurvoorwaarden zullen vaker voorkomen en kantooreigenaren zullen vaker incentives geven om huurprijsdaling te voorkomen. Voor bepaalde gebieden die al leegstand hebben lijkt een huurprijsdaling echter onvermijdelijk. Het gaat daarbij om kantorenlocaties met weinig uitstraling, een verouderd kantorenbestand en te weinig voorzieningen en levendigheid. Wellicht stijgt de huurprijs aan de Amsterdamse Zuidas nog licht, dankzij het stilvallen van de nieuwbouw en de schaarste aan kantoren in het topsegment. De aanvangsrendementen zullen in 2009 licht verder stijgen.

Klik op de link hieronder om het volledige rapport te bekijken.

Randstad Offices 2008Randstad Offices 2008