Amsterdam,
22
december
2016
|
14:54
Europe/Amsterdam

Hernieuwd vertrouwen van beleggers in Rotterdamse kantorenmarkt

Het beleggingsvolume in kantoren in Rotterdam bedraagt momenteel € 960 miljoen, dat blijkt uit cijfers van CBRE. Dit is een absoluut record en meer dan een verdubbeling ten opzichte van het bedrag dat vorig jaar in commercieel vastgoed in de Maasstad werd geïnvesteerd. Ter vergelijking, in Amsterdam wisselde dit jaar tot nu toe voor ongeveer €1,3 miljard aan kantoren van eigenaar. De hoogte van het beleggingsvolume kan onder meer verklaard worden door een aantal hele grote transacties zoals de verkoop van De Rotterdam (€ 350 miljoen) en First (€ 133 miljoen).

Marco Clarijs, Director Rotterdam Office
Uit deze cijfers blijkt dat Rotterdam meer dan ooit een interessante beleggingsmarkt is. In Amsterdam is het beleggingsproduct momenteel schaars en de volgende stad waar partijen interesse in tonen is Rotterdam. Bovendien is de vraag naar woonruimte in Rotterdam momenteel ongeëvenaard groot waardoor transformaties steeds sneller van de grond komen. De actieve renovatie- en transformatieplannen van de gemeente en marktpartijen zijn bovendien een belangrijke drijver voor het groeiende vertrouwen van grote investeerders en beleggingsfondsen. Al met al zet het herstel in de kantorenmarkt zich in rap tempo voort en wij verwachten dat er in Rotterdam op korte termijn een gezonde vraag-aanbod verhouding zal ontstaan.
Marco Clarijs, Director Rotterdam Office

De totale opname van kantoorruimte in 2016 is enigszins achtergebleven bij de verwachtingen. In het centrum is een aantal hoogwaardige kantoorpanden inmiddels bijna volledig verhuurd en daarmee worden kwalitatief goede alternatieven schaarser wat de dynamiek in de markt zou kunnen remmen. Daarnaast is aan de rand van de stad de opname van kantoorruimte erg laag. 
CBRE signaleert daarnaast dat in Rotterdam de grote kantoorhuurders kleiner worden en de kleinere juist groter. Deze trend vertaalt zich in het succes van een aantal kantorenformules zoals Spaces, kleinhandel en het CIC. Op basis van de aantrekkingskracht van Rotterdam, de aantrekkende economie, enkele gerenoveerde kantoren die beschikbaar komen en het aantal huurders dat momenteel op de markt is, verwacht CBRE dat de opname in 2017 weer zal aantrekken.

 

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.