Amsterdam,
14
maart
2024
|
10:59
Europe/Amsterdam

Het Holbeinhuis wordt na intensieve renovatie in gebruik genomen door ondernemend Rotterdam.

Media Contact: Irene Martini

Het Holbeinhuis gelegen aan de Coolsingel 65, hoek Stadhuisplein in Rotterdam, heeft haar glans terug. Het kantoorpand in eigendom van de Nederlandse verzekeraar Athora Netherlands werd grondig gerenoveerd door CBRE in samenwerking met Kraaijvanger Architects en hoofdaannemer J.P. van Eesteren. Het iconische pand is hiermee getransformeerd naar een duurzaam en toekomstbestendig kantoor met een stoere Rotterdamse touch. En dit spreekt aan. De bedrijven doen’r, Total Mayhem Games, Nedspice en het Signature label van IWG kijken er naar uit om dit voorjaar hun intrek te nemen, waarmee het kantoorgebouw vóór oplevering al voor ca. 90% is verhuurd.

 

holbeinhuis-coolsingel-65-rotterdam-1
Fotografie: Paul Starink voor J.P. van Eesteren

Integrale aanpak
CBRE was verantwoordelijk voor de conceptontwikkeling, strategische en commerciële invulling van het Holbeinhuis. “Het Holbeinhuis is een ultiem voorbeeld van een integrale ontwikkelaanpak binnen CBRE”, aldus Its Bakker, Senior Director CBRE Development Management. “Samen met verschillende expertises binnen CBRE hebben we het Holbeinhuis getransformeerd van een verouderd gebouw naar een eigentijds, duurzaam kantoorpand op de perfecte plek dat klaar is voor de toekomst. Dit alles in nauwe samenwerking met eigenaar Athora Netherlands, Kraaijvanger Architects en hoofdaannemer J.P. van Eesteren.”

Hoogwaardig kwalitatief multi tenant kantoor
Alvorens de invulling van het vernieuwde Holbeinhuis helder was, zijn er diverse invullingen onderzocht. Zo passeerden een transformatie naar wonen en een mixed-use invulling de revue toen de kantoorontwikkeling in Rotterdam een uitdaging was. Its Bakker: “Marktkennis van ons lokale team, onderbouwd met onze data, liet echter zien dat keuze voor de kantorenmarkt in Rotterdam het meest rooskleurig was. Hierdoor werd de herpositionering van het Holbeinhuis naar een hoogwaardig kwalitatief multi-tenant kantoor het meest kansrijk.” Deze ambitie vroeg om strategische, technische en architectonische ingrepen, zoals een substantiële verbetering van het casco opleverniveau van de kantoorruimtes, vernieuwing van het entreegebied en algemene  ruimten (met ondersteunende voorzieningen) en een upgrade van de monumentaal ogende gevel. 

Kraaijvanger Architects heeft het Holbeinhuis in de jaren 50 ontworpen voor ‘Basler Transport Versicherungs Gesellschaft’ en realiseerde daarmee tijdens de wederopbouw van Rotterdam na WWII een van de eerste kantoorgebouwen aan de Coolsingel. De naam refereert naar de Duitse kunstschilder Hans Holbein de Jongere, die Erasmus vier keer portretteerde. In 2021 is Kraaijvanger Architects middels een aanbesteding geselecteerd om het ruimtelijk ontwerp op zich te nemen. Hiermee  werden zij opnieuw bij het Holbeinhuis betrokken om samen met CBRE een toekomstbestendig gebouw te creëren dat aansluit bij gebruikerswensen van hedendaagse kantoorgebruikers en bij de duurzaamheidsambities van de eigenaar. 

Onderscheidende, exclusieve signatuur 
In het ontwerp is de nadruk gelegd op de tijdloze kwaliteit van het object en het terugbrengen van de oorspronkelijke allure. Er werd een onderscheidende, exclusieve signatuur gecreëerd waarin historische, klassieke elementen worden gecombineerd met een eigentijds, ‘urban’ interieur met een stoere Rotterdamse touch. 

David Hess, Architect en partner bij Kraaijvanger: “Door vele kleine verbouwingen in het verleden, was een gesloten uitstraling ontstaan. Wij richtten ons op het open en toegankelijk maken van het gebouw. Ondanks dat het Holbeinhuis geen monumentale status heeft, heeft ze wel een monumentaal karakter. Dit karakter wilden we niet alleen respecteren, maar ook benadrukken.”

holbeinhuis-coolsingel-65-rotterdam-2

Fysieke verbindingen
Kraaijvanger Architects creëerde vides waardoor de kelder, de begane grond en de entresol ruimtelijk met elkaar zijn verbonden. Hierdoor ontstaat een verticale  verbinding tussen de drie bouwlagen en een horizontale verbinding tussen de Coolsingel en de achtergelegen Sint-Luciastraat. Het huidige trappenhuis is aangesloten op het bordes van de entresol en daarmee is er een directe connectie met de entree ontstaan. Het oorspronkelijke gesloten karakter van de plint is hiermee getransformeerd naar een ruim, licht, groen en uitnodigend entreegebied. Ook zorgt de nieuwe indeling voor een veel betere invulling als multi-tenant kantoor waarbij de kelder is geactiveerd en nu een ontmoetingsplek is geworden met een lounge en flexibele vergaderruimtes.

Het Holbeinhuis beschikt na de renovatie over 9 hoogkwalitatieve kantoorvloeren van ca. 327 m² v.v.o. tot ca. 823 m² v.v.o.. Daarnaast heeft het kantoorgebouw twee dakterrassen, waarvan één gemeenschappelijk, en een entresol met aanlandplekken voor gemeenschappelijk gebruik.

Duurzaamheidsambitie
“Het renoveren en verduurzamen van het gebouw past bij onze duurzame beleggingsstrategie. In Nederland investeren wij in kantoren en woningen. Hierbij streven wij naar een optimaal beleggingsresultaat in combinatie met een duurzaamheidsambitie. Voor kantoren investeren wij alleen nog in objecten die een A-label hebben of tenminste de potentie hebben. Daarnaast verduurzamen we bestaand vastgoed. Binnen deze strategie past het Holbeinhuis voor de volle 100% en wij zijn trots dat wij met deze investering dit kenmerkende pand zijn allure weer terug hebben kunnen geven”, aldus Athora Netherlands.

De duurzaamheidsambities van Athora Netherlands voor het Holbeinhuis resulteerde in de transformatie van energielabel F naar energielabel A++ . Door het toevoegen van een laag temperatuur systeem met klimaatplafonds, een warmte terug win systeem , ledverlichting en aanwezigheidsdetectie is de energievraag drastisch verlaagd. Door het na-isoleren van gevels en vervanging van glas en kozijnen wordt de benodigde energie beter vastgehouden.

Vrijwel volledig verhuurd
In het voorjaar van 2023 werd het Holbeinhuis met inzet van CBRE Property Marketing en het team van CBRE Advisory & Transaction Services Office Rotterdam onder de aandacht gebracht bij ondernemend Rotterdam en inmiddels is het kantoorgebouw vrijwel volledig verhuurd. Medio 2024 nemen doen’r, Total Mayhem Games, Nedspice en het Signature label van IWG hun intrek in het Holbeinhuis. Vlak voor de oplevering is van de 6.122 m² v.v.o. nog slechts ca. 526 m² v.v.o. beschikbaar.

Michael Blokland Associate Director Advisory & Transaction Services CBRE, “Het vernieuwde Holbeinhuis sluit uitstekend aan op de vraag in de Rotterdamse kantorenmarkt. De hoogkwalitatieve kantoorruimtes met gemeenschappelijke faciliteiten en ontmoetingsplekken op een iconische locatie in Rotterdam spreken veel ondernemende bedrijven aan. Zij bieden een toonaangevende werkplek voor hun medewerkers en het Holbeinhuis draagt bij aan hun imago. Voor alle partijen een win-win situatie.”

Boilerplate

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.

Over Athora Netherlands 
Athora Netherlands N.V. is de holdingmaatschappij van een van de grootste pensioen- en levensverzekeraars in Nederland, met een balanstotaal van EUR 65 miljard (mid 2023). Met de sterke merken Zwitserleven en Reaal bieden ze producten en diensten aan op het gebied van inkomen voor later aan 2 miljoen klanten. Athora Netherlands N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 30099450. Website: www.athora.nl