01
juli
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Hong Kong Central blijft duurste kantorenlocatie ter wereld

Azië blijft domineren in de lijst met duurste kantorenlocaties, Hong Kong Central District staat op nummer één en vier van de vijf markten in de top 5 zijn afkomstig uit dit continent.

Dit blijkt uit het halfjaarlijkse rapport Prime Office Occupancy Costs van CBRE waarin de huisvestingslasten (huurprijs, servicekosten en lokale belastingen) voor prime kantoorruimte in 127 steden ter wereld zijn weergegeven. De top 50 telt 21 Aziatische markten, 18 markten uit de regio EMEA en 11 Amerikaanse markten.

Hong Kong Central District staat voor het derde achtereenvolgende jaar keer op de eerste plaats met huisvestingslasten van € 1.976,= per m² kantoorruimte per jaar, gevolgd door West End in Londen met € 1.869,= per m² per jaar. Finance Street en Jianguomen Central Business District in Peking en New Delhi’s Connaught Place CBD complementeren de top 5. Andere markten die in de top tien voorkomen en in Azië-Pacific liggen zijn Hong Kong-West Kowloon (6e positie) en Tokio Marunouchi/Otemachi (8e positie). New York Midtown Manhattan maakt voor het eerst sinds begin 2012 z’n rentree in de top 10 (10e positie), evenals Moskou (7e) en The City in Londen (9e).

Wereldwijd stegen de huisvestingslasten voor kantoorruimte op jaarbasis met een bescheiden 1,4%. De groei in Amerika en Azië-Pacific werd deels gecompenseerd door een lichte daling in Europa. Het bescheiden mondiale gemiddelde maskeert aanzienlijke stijgingen in markten als Jakarta, Indonesië en voorsteden van Houston, Texas, waar stijgingen van respectievelijk 38,9% en 21,2% werden genoteerd.

Azië-Pacific
21 Markten in het gebied Azië-Pacific maken deel uit van de top 50 duurste markten, hiervan staan er 6 in de top 10. De koppositie van Hong Kong Central blijft gehandhaafd door het feit dat dit district één van de toonaangevende wereldwijde financiële centra is. Hoewel financiële instellingen meer op de kosten zijn gaan letten en sommige partijen overwegen om hun huisvesting naar minder dure locaties buiten de CBD’s te verplaatsen, is er nog steeds vraag naar kantoorruimte van hoge kwaliteit. Deze vraag komt met name van Chinese organisaties die zich in toenemende mate vestigen in prestigieuze kantoorgebouwen in Hong Kong (Central).

In Azië bevinden zich ook de markten die de scherpste jaarlijkse stijgingen en dalingen lieten zien. In Jakarta werd een stijging van 38,9% gemeten en in Singapore werd de grootste jaarlijkse daling wereldwijd (-16.3 %) gesignaleerd, wat gedeeltelijk te wijten was aan de toename van nieuw aanbod en de beschikbaarheid van lager geprijsde secundaire kantoorruimte. De duurste markt in het Pacifische gebied is Sydney, met € 1.001,= per m² kantoorruimte per jaar staat de Australische stad op nummer 13 in de ranglijst.

Verenigde Staten
Noord-Amerika wordt in de top tien vertegenwoordigd door Midtown Manhattan in New York, met € 1.013,35 per m² kantoorruimte per jaar weer terug in de hoger regionen. Het district was sinds begin 2012 uit de top tien verdwenen maar als gevolg van een continue vraag naar prime kantoorruimte door voorname investeringsmaatschappijen en advocatenkantoren is New York weer gestegen in de ranglijst.

Energiemarkten, zoals Denver, Calgary en Houston, lieten de sterkste jaarlijkse stijgingen in huisvestingslasten zien. De kantorenmarkten in Houston (Downtown en Suburban) zagen jaarlijkse stijgingen van respectievelijk 21,2 en 14,9%.
In Latijns Amerika blijft São Paulo de duurste markt. De stad staat op een 14e positie met € 998,31 per m² kantoorruimte per jaar.

Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA)
Naast Londens West End, zijn Moskou (€ 1.451,= per m²/p.a.) en The City in Londen (€ 1.117,= per m²/p.a) terug te vinden in de top tien. In Zuid-Europese markten als Madrid, Milaan, Rome en Athene en een paar kleinere markten zoals Valencia was er sprake van een afnemende vraag. Dit heeft in combinatie met moeilijke economische omstandigheden en kostenbesparende initiatieven geleid tot het achterblijven van een stijging van de prijs van kantoorruimte.