17
juli
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Hong Kong duurste winkelbestemming

Hong Kong is momenteel de duurste winkelbestemming ter wereld.

Met name bij luxe internationale modeketens is de stad in trek, vanwege het toenemend aantal toeristen en een
continue stijging van de welvaart.

Dit blijkt uit CBRE’s Global Retail Marketview, het rapport dat het niveau van winkelhuurprijzen in de belangrijkste (retail)bestemmingen ter wereld weergeeft. De ranglijst met wereldwijde winkelhuren heeft weinig verandering laten zien ten opzichte van het vorig kwartaal. Hong Kong blijft de lijst aanvoeren met een winkelhuurprijs van € 31.237 per m² per jaar, gevolgd door New York met € 20.010 per m² per jaar. In beide steden is de huurprijs overigens wel aanzienlijk gestegen in het afgelopen kwartaal.

De rest van de top vijf is eveneens ongewijzigd gebleven, met Sydney (8.994 per m² per jaar) op de derde plaats, gevolgd door Tokio (8.284 per m² per jaar) en Londen (7.732 per m² per jaar). In Amsterdam is de tophuurprijs gelijk gebleven op € 2.800 per m² per jaar. Daarmee daalt onze hoofdstad een plaats in de top-40 en neemt momenteel de 27e plek in.
De gemiddelde tophuur is wereldwijd met een zeer bescheiden 0,8% gestegen ten opzichte van vorig kwartaal. Dit is mede inherent aan bezorgdheid over de financiële crisis en de wereldwijde economische groei die achterblijft. Vooral in Europa heeft dit het vertrouwen van de consument en de retailer beïnvloed. Desondanks blijft de vraag naar eersteklas winkelruimte in de grote steden sterk en het aanbod tegelijkertijd schaars.

Krijn Taconis, Executive Director Retail:
“De vraag naar prime winkellocaties is ook in Nederland onverminderd sterk. Amerikaanse retailers bijvoorbeeld zijn bijzonder actief geweest in het zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor hun merken. De mismatch die er is tussen vraag en aanbod - mede vanwege het feit dat deze merken zoeken naar grote winkelunits - zorgt helaas voor minder activiteit dan we graag zouden zien.”

Global Retail MarketView Global Retail MarketView