24
april
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Huren dalen en aanvangsrendementen stijgen

Op veel plaatsen in Europa gaan dalende huren hand in hand met stijgende aanvangsrendementen. Dat meldt CB Richard Ellis op basis van zijn Rent and Yield Indices over het eerste kwartaal van 2009.

Aanvangshuren voor kantoren daalden in de vijftien onderzochte landen met 3,4 procent op kwartaalbasis. Bij winkels bedroeg die daling 1,3 procent, bij bedrijfsruimten 2,2 procent. In alledrie de segmenten stegen de aanvangsrendementen op kwartaalbasis: bij kantoren met 19 basispunten, bij winkels met 24 basispunten en bij bedrijfsruimten met 32 basispunten.

De kantoorhuren daalden in 28 van de 48 onderzochte locaties. Op één locatie bleef het niveau stabiel en in negentien steden werden dalingen genoteerd. De grootste daling van kantoorhuren (33 procent) deed zich voor in Kiev. Een vierkante meter kost daar 357 euro per jaar. In Moskou daalde de prijs met 20 procent naar 918 euro. Winkelhuren daalden gemiddeld met 1,3 procent. Op 29 van de 43 onderzochte plaatsen was er geen verandering. In dertien steden daalden de huren, met Warschau (33 procent) als een negatieve uitschieter. In de Poolse hoofdstad kost een vierkante meter winkelruimte nu 960 euro per jaar. De prijs van bedrijfsruimte daalde met 33 procent in Dubai (naar 67 euro) en met 22 procent in Kiev (64 euro). De enige prijsstijging deed zich voor in Den Haag. In de Hofstad kost een vierkante meter bedrijfsruimte nu 65 euro, 8,3 procent meer dan in vorig kwartaal.

Lees hieronder het volledige Engelstalige rapport

EMEA Market View Rents and Yields  EMEA Market View Rents and Yields