Amsterdam,
11
april
2017
|
15:04
Europe/Amsterdam

Icon Real Estate verkoopt het Atrium in Amsterdam aan Amundi Real Estate

Grootste kantorendeal ooit aan de Amsterdamse Zuidas

Victory Advisors’ Icon Real Estate heeft het ingrijpend gerenoveerde en uitgebreide Atrium verkocht aan een door Amundi Real Estate gemanaged fonds. Het Atrium - een kantorencomplex in het hart van de Zuidas, het belangrijkste zakelijke district van Nederland - was in eigendom van Victory Advisors. Deze Britse private equity firma kocht het complex drie jaar geleden van Lloyds Banking Group en plaatste het in zijn beleggingsvehikel Icon Real Estate. Eind vorig jaar kondigde Icon Real Estate de uitbreiding aan van de kantoorruimtes van huurders Regus, Optiver en Celanese in het Atrium complex, dat een grote transformatie ondergaat. De renovatie en de uitbreiding van het Atrium is het resultaat van een joint venture tussen Icon Real Estate en G&S Vastgoed.

Het Atrium gebouw, op de hoek van de Strawinskylaan en de Parnassusweg, is uitgebreid met twee nieuwe torens (noord- en zuidtoren) en een nieuwe ondergrondse parkeergarage. Daarnaast is het huidige gebouw grondig gerenoveerd. De renovatie en herontwikkeling wordt rond deze tijd opgeleverd. De totale omvang van het complex is hierdoor uitgebreid tot 60.000 m². De zuidtoren is 15 verdiepingen hoog. De noordtoren heeft 9 verdiepingen gekregen. Het complex is bijna volledig verhuurd. Huurders van de nieuwe torens zijn onder andere Hogan Lovells (3.000 m²) en CMS (7.000 m²). Zij betalen nu tot ongeveer € 400 per vierkante meter. Het Atrium is een van de oudste gebouwen van Zuidas en werd in 1976 ontwikkeld door NMB Bank (nu ING).

De portfolio van Icon Real Estate beslaat meer dan 300.000 m² kantooroppervlakte en heeft een waarde van ongeveer € 1 mrd. Icon is als vastgoedplatform onderdeel van Victory Advisors en richt zich op toplocaties en andere belangrijke kantoorpanden in de Benelux.

Amundi is een internationaal opererende asset manager met € 7,7 mrd aan assets under management en het hoofdkantoor in Parijs. Victory Advisors riep de hulp in van de grootste ontwikkelaar op de Zuidas, G&S Vastgoed, om als ontwikkelingspartner Icon Real Estate te helpen bij het verwezenlijken van hun visie voor het Atrium.

Victory Advisors/Icon Real Estate werd bij de verkoop geadviseerd door CBRE, Rutgers & Posch, RechtStaete Vastgoedadvocaten & Belastingadviseurs, Freshfields en Heren2.

Tijdens het aankoopproces werd Amundi Real Estate geadviseerd door L’Etoile Properties en bij de uiteindelijke oplevering zal L’Etoile Properties ook het beheer van het pand op zich nemen. Amundi Real Estate werd geadviseerd door Greenberg Traurig en Cushman & Wakefield, alsook Search gedurende de due diligence.

Dit persbericht is uitgebracht door de verkoper.
 

Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE
Dankzij de lage rente en de aantrekkende economie is er onder internationale beleggers een enorme vraag naar kwalitatief goede kantoren in Nederland. Omdat de leegstand in het kerngebied van de Zuidas nauwelijks 2% meer is, gaan de huren bovendien ook hard stijgen komend jaar. Dat ziet de koper ook.
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE