Amsterdam,
11
oktober
2022
|
09:23
Europe/Amsterdam

Investeerders waaronder BNP zeggen 200 miljoen euro toe aan Catella-impactfonds

BNP Paribas REIM en verschillende Duitse investeerders zeggen 200 miljoen euro toe aan Catella European Residential III-fonds (CER III). Het fonds, dat wordt beheerd door het in Berlijn gevestigde Catella Residential Investment Management (CRIM), heeft hiermee in totaal meer dan 1,2 miljard euro opgehaald bij investeerders. CER III heeft een gediversifieerde woningportefeuille in zeven Europese landen die ongeveer 30 objecten omvat.

Het impactfonds (SFDR, art. 9) richt zich bij zijn investeringen op de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en heeft ook maatschappelijke doelstellingen. Daarnaast heeft CER III een boetebeding opgenomen in de beheerovereenkomst. Hierdoor moet CRIM een deel van haar vaste beheervergoeding aan een relevant goed doel van de Verenigde Naties doneren als de beheerder de financiële, duurzaamheids- en/of maatschappelijke doelstellingen van het fonds niet behaalt.

Michael Fink, Managing Director bij CRIM: “In een tijd van verhoogde marktonzekerheid en volatiliteit wordt de noodzaak van 'dubbele materialiteit' nog urgenter. Het wordt steeds belangrijker om financiële doelstellingen met sociale en duurzaamheidsdoelstellingen te combineren. Het CER III impactfonds is bij zijn investeringen in residentieel vastgoed sterk gefocust op de transitie naar een koolstofvrije economie en daarnaast zetten we ons sterk in voor betaalbare huren. Onze 'skin in the game', oftewel wederzijdse afstemming van de belangen tussen ons en de beleggers via de vergoedingsstructuur versterkt ook de derde ESG-pijler: governance (G)."

De investeringsstrategie en -filosofie van CER III bevatten duidelijke doestellingen om deze problemen het hoofd te bieden. Bijvoorbeeld door te investeren in 's werelds eerste energiepositieve woontorens via de joint venture tussen Catella en het Franse ingenieursbureau Elithis. Deze gebouwen produceren meer energie dan de huurders en gebouwen samen verbruiken, waardoor bewoners geen energierekening meer hoeven te betalen en het besteedbare inkomen van deze huishoudens stijgt.

Casper van Grieken, Executive Director bij CBRE Nederland - Head of Capital Advisors: “De wereld bevindt zich in een overgangsfase; klimaatverandering en onzekere en hoge energiekosten moeten beheersbaar worden. Bovendien kampt de Europese markt met een woningtekort en een uitdaging op het gebied van betaalbare huren. Deze achtste closing benadrukt het vertrouwen in Catella en CER III, en ook dat het fonds in staat zal zijn de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden. We zijn trots en blij dat in totaal acht nieuwe investeerders nog eens 200 miljoen euro hebben toegezegd om de impactdoelstellingen te realiseren.”

CBRE Capital Advisors is bevoegd om te adviseren over fondsenwerving bij internationale investeerders.

Boilerplate

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.

Gerelateerd nieuws

07
februari
2023
| 11:05 Europe/Amsterdam
a.s.r. real estate heeft de eerste Duitse investeerder aangetrokken voor het ASR Dutch Mobility Office Fund. Een Duits investeringsplatform heeft 58 miljoen euro in het fonds geïnvesteerd. Naast deze investering is sinds 2021 nog eens 150 miljoen
19
januari
2023
| 08:00 Europe/Amsterdam
In het vierde kwartaal van 2022 is er voor 4,2 miljard euro in commercieel vastgoed belegd in Nederland. Dit is een afname van 40% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Dat blijkt uit cijfers van CBRE Nederland, dat onderdeel is van de
19
oktober
2022
| 16:40 Europe/Amsterdam
In het derde kwartaal van 2022 werd er voor €3,8 miljard in commercieel vastgoed belegd, dit is vergelijkbaar met de eerste twee kwartalen van dit jaar. In totaal is er dit jaar tot nu toe voor €11,2 miljard aan commercieel vastgoed verhandeld. Het
11
april
2022
| 08:59 Europe/Amsterdam
 In het eerste kwartaal van 2022 werd er voor € 3,5 miljard in vastgoed belegd. het beleggingsvolume voor logistiek vastgoed kwam uit op ruim € 1,3 miljard, een nieuw record. 38% van het totale beleggingsvolume in het eerste kwartaal vond zijn weg