Amsterdam,
17
oktober
2014
|
14:04
Europe/Amsterdam

Liquiditeit beleggingsmarkt neemt toe

In het derde kwartaal is het Europees beleggingsvolume sterk gegroeid, zo blijkt uit het laatste onderzoek van CBRE. Er werd voor € 48,4 miljard in Europees vastgoed belegd, waardoor het volume voor de eerste drie kwartalen van 2014 op € 133 miljard uitkomt. Dit is ruim een kwart hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Met name Spanje en Ierland lieten recordvolumes zien, omdat beleggers zich in hun zoektocht naar rendement op de non-core markten hebben gericht. In Ierland werd met € 1,6 miljard zelfs het hoogste kwartaalvolume ooit geregistreerd. Ook andere middelgrote markten noteerden een sterke groei op jaarbasis, waaronder Portugal (+50%), Italië (+40%) en Nederland (+35%).

In Nederland bedroeg het kwartaalvolume € 1,9 miljard. Het totaalvolume voor het lopende jaar is inmiddels de € 6 miljard gepasseerd. De markt werd vooral gedreven door woning- en kantoortransacties. In kantoren werd bijna € 800 miljoen belegd, waarbij de verkoop van de portefeuille van CBRE Global Investors aan Lone Star Funds het grootste gewicht in de schaal legde.

De wereldwijde belangstelling voor Nederland neemt nog steeds toe. Illustratief voor de grote vraagdruk is het feit dat slechts een vijfde van het aankoopvolume in Q3 door een Nederlandse partij werd gedaan. De hoeveelheid buitenlands kapitaal in de markt blijft stijgen. Dit leidt tot toenemende concurrentie waardoor beleggers bereid zijn meer risico te nemen, zowel qua locatie als qua type product. Dezelfde trend geldt, maar wel in mindere mate, voor financiers. Als gevolg hiervan zien we over een steeds breder front zowel de liquiditeit als de prijzen stijgen.
Machiel Wolters, Director Research & Consulting CBRE

Het rapport is te openen door in de kolom hiernaast onder Downloads te klikken.