24
april
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Logistiek: Lage leegstand trekt beleggers, maar de markt blijft dun

Het eerste kwartaal van 2012 heeft opnieuw een daling van de leegstand in de logistieke voorraad laten zien. Met een leegstandscijfer van 6,8% is de markt op een tamelijk gezond niveau aangekomen.

Met name op de sterkste knooppunten zijn grote units van moderne distributieruimte inmiddels schaars geworden, zo blijkt uit de MarketView Dutch Logistics Market over het eerste kwartaal van vastgoedadviseur CBRE.

Deze situatie, die gunstig afsteekt bij de kantoren- en winkelmarkt, wekt in toenemende mate de interesse van beleggers en zorgt daarmee voor een opwaartse prijsdruk op het topvastgoed. De markt hiervoor blijft echter tamelijk dun, vooral omdat het aanbod schaars is en dit product meestal al in handen is van juist die beleggers die er naar op zoek zijn.

De onderliggende huurmarkttrends van concentratie op de sterkste – multimodale – knooppunten en de inwisseling van oud voor nieuw vastgoed zetten onverminderd door. Ook dit zorgt voor een toenemende druk op de sterkste locaties, die zich naar verwachting uiteindelijk in hogere huurprijzen zal vertalen. Tegelijkertijd wordt bestaand verouderd aanbod steeds minder courant.

Deze tweedeling zal zich in de komende kwartalen verder doorzetten omdat er vooral sprake is van een vervangingsmarkt. De goederendoorvoer stagneert of loopt terug en de transportsector bevindt zich in zwaar weer. Logistieke dienstverleners laten overigens wel stabiele resultaten zien, met name door hun internationale netwerk en de toenemende behoefte aan e-commerce afhandeling.

CBRE MarketView Dutch Logistics Market Q1CBRE MarketView Dutch Logistics Market Q1