29
mei
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Londense West End blijft 's werelds duurste kantorenlocatie

West End in Londen is net als vorig jaar de duurste kantorenmarkt ter wereld.

Het snel opkomende Moskou is naar de tweede plek geklommen. Dat meldt CB Richard Ellis in zijn halfjaarlijkse rapport Global Market Rents.

De totale kosten voor een vierkante meter bedroegen in West-End 3.224 dollar (€ 2.035) per jaar, dertig procent meer dan in de Russische hoofdstad. De rest van de top-5 wordt bezet door Aziatische steden. Op plaats drie en vijf staan de Japanse districten Inner Central en Outer Central in Tokyo, op plek vier prijkt Mumbai (India). De City in Londen zakt van de tweede naar de zesde plaats.

Amsterdam, vorig jaar nog op de 50e plek, is uit de top-50 weggevallen.

‘De kosten voor kantoorruimte stijgen harder dan de wereldwijde inflatie, ondanks de verzwakte economische omstandigheden en de kredietcrisis', aldus hoofdeconoom Raymond Torto van CB Richard Ellis. ‘De kostenstijgingen doen zich voornamelijk voor in de opkomende markten, waar vraag en aanbod niet in verhouding staan en waar een ernstig tekort aan topkantoren bestaat.' Bovendien leidde de daling van de dollar ten opzichte van lokale valuta tot veranderingen in de ranglijst, die op basis van dollars is samengesteld. In Ho Chi Minh Stad gaf de hardste kostenstijging te zien (94 procent), gevolgd door Moskou (93 procent) en Singapore (86 procent).