Amsterdam,
17
november
2020
|
17:14
Europe/Amsterdam

Madison International Realty verwerft belang in Europees logistiekportfolio met 30 objecten

Madison International Realty, een vooraanstaande participatiemaatschappij op het gebied van vastgoed, maakt bekend een belang te hebben verworven in een portfolio van 30 objecten in de Europese logistieksector en lichte industrie, samen met lokale partner Cairn Real Estate, die investeert via zijn gespecialiseerde Nederlandse logistiekfonds Gateway Fund.

Madison heeft in eerste instantie 22,5 miljoen euro geïnvesteerd. Dit bedrag zal in de komende anderhalf jaar worden verhoogd tot 50 miljoen euro, waardoor Madison een significant belang in het portfolio verwerft.

Gerekend naar waarde bevindt ongeveer 90% van het portfolio zich in Nederland, aan belangrijke doorvoercorridors en bij vitale bevolkingsgebieden. De overige objecten liggen op even goed verbonden locaties in Duitsland. Het portfolio heeft een bezettingsgraad van 99,3% met internationale huurders.

Het portfolio bestaat uit moderne logistieke en licht-industriële objecten met als gemiddeld bouwjaar 2005, waarvan 80% op maat is gebouwd voor één huurder met bijzondere specificaties en inrichtingseisen. Een voorbeeld daarvan is een distributiecentrum van 31.000 m2 in Zaltbommel, dat wordt gebruikt door Hitachi en ook dienstdoet als het hoofdkantoor voor EMEA van dit bedrijf. Het gebouw, dat in 2013 is gebouwd, heeft een BREEAM 'Very Good'-certificaat en had op het moment van bouwen de grootste zonnepaneelinstallatie op een dak van Nederland. Daarnaast is het voorzien van warmteopslag, warmteactieve vloeren en laadpalen voor elektrische auto's.

De huurinningspercentages binnen het portfolio zijn gedurende 2020 op een hoog peil gebleven: meer dan 98% van de huur werd gedurende de covid-19-pandemie elke maand betaald, terwijl met name in Nederland de transactievolumes in de logistieksector zijn toegenomen, in combinatie met stijgende opbrengsten.

Alex Lukesch, algemeen directeur van Madison International Realty, lichtte de investering toe: "Met deze aankoop hebben we een significant belang kunnen verwerven in een hypermodern portfolio van logistieke en licht-industriële objecten in twee belangrijke geografische gebieden en onze positie in Europa verder kunnen uitbreiden. De logistiek blijft een sector waarin we met volle overtuiging investeren en die heel 2020 goed is blijven presteren, met hoge huurinningspercentages die getuigen van de bestendigheid van de sector, terwijl covid-19 ook de bestaande trends zoals de opkomst van e-commerce en de consumentenvraag naar kortere levertijden heeft versneld.

De transactie is typerend voor onze investeringsstrategie van samenwerking met zeer gerespecteerde lokale partners, waardoor we toegang krijgen tot de uitgebreide ervaring en connecties van Cairn Real Estate in de Nederlandse logistiekmarkt. We kijken ernaar uit als nieuwe partner met hen te kunnen samenwerken."

Pieter Akkerman, algemeen directeur van Cairn Real Estate, voegde daaraan toe: "Objecten op het gebied van logistiek en lichte industrie zijn stabiele hoekstenen van onze vastgoedstrategie. Dit segment heeft tijdens de covid-19-pandemie bewezen solide te zijn door de aanhoudend sterke marktpositie, de bestendiging van de continue vraag vanuit de e-commerce, het gedisciplineerde aanbod en de schaarste van de grond. De succesvolle herkapitalisatie laat zien dat de investeringsvraag ook stabiel is en we zijn er trots op dat we een nieuwe institutionele belegger als Madison International Realty hebben weten aan te trekken voor ons Gateway Fund. We kijken ernaar uit met Madison te gaan samenwerken aan onze strategie". 

Madison werd geadviseerd door CBRE.

Over CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2019). De organisatie heeft meer dan 100.000 medewerkers (exclusief bijkantoren) en adviseert eigenaren, beleggers en gebruikers van vastgoed vanuit meer dan 530 kantoren (exclusief bijkantoren) wereldwijd. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en project management, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.