Amsterdam,
25
februari
2016
|
15:39
Europe/Amsterdam

Meer dynamiek op kantorenpark Papendorp in Utrecht

Papendorp in Utrecht is de afgelopen 15 jaar uitgegroeid tot een volwaardige kantorenlocatie. In de beginjaren had dit gebied met name aantrekkingskracht op een aantal grote, internationale IT- en consultancy organisaties die flinke metrages huurden. Met het aflopen van de eerste 10-jarige huurcontracten in 2013 is dat veranderd. Vastgoedadviseur CBRE licht de ontwikkelingen in dit gebied toe in haar meest recente Viewpoint.

De opname van kantoorruimte op Papendorp bestond tot 2013 voornamelijk uit nieuwbouwontwikkelingen en onderhuurtransacties. Daarna was er met het op de markt komen van direct beschikbare kantoorruimte een aanzienlijke stijging in het opnamevolume te zien. In 2015 werd het hoogste volume sinds de financiële crisis opgenomen, 26.000 m², verdeeld over 14 transacties. Hieruit concludeert CBRE dat meer nieuwe, middelgrote organisaties hebben gekozen voor Papendorp. Dit werd ook mogelijk gemaakt door de transformatie van 14 kantoorgebouwen van single- naar multi-tenant.

Siebe de Boo, Director Utrecht Office
Wat opvalt als we naar het gebruikersprofiel in Papendorp kijken, is dat met name bedrijven die actief zijn binnen de TMT-sector zich hier zijn gaan vestigen. Voorbeelden zijn Vodafone (2.400 m²) en Ingram Micro (4.250 m²) die allebei kantoorruimte opnamen in Secoya Campus. Daarnaast zien we dat organisaties uit de business services sector – zoals Regus, Tribes en The Office Operators –  en farmaceutische industrie ook goed vertegenwoordigd zijn. Een huurder kiest voor Papendorp vanwege de fantastische auto bereikbaarheid, concurrerende huurprijs, relatief ruime parkeernorm en de aanwezigheid van moderne kantoren met goede voorzieningen.
Siebe de Boo, Director Utrecht Office

Tweede levensfase
In de periode 2016-2018 loopt een aantal grote huurcontracten af. De verwachting is dat deze huurders minder vierkante meters in gebruik gaan nemen en zich ook op andere locaties gaan oriënteren. Hierdoor ontstaat weliswaar meer leegstand, maar dit biedt ook juist kansen voor bedrijven die zich oriënteren op dit gebied en op zoek zijn naar grote kantoorvolumes. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat Papendorp een veerkrachtig gebied is. Ondanks het vertrek van grote huurders als Capgemini en Atos Origin heeft het herstel bewezen dat dit een locatie is met ruim voldoende bestaansrecht.

Papendorp gaat dan ook zijn tweede levensfase in. De verandering van single-tenant naar multi-tenant gebouwen gecombineerd met de daling van de huurprijzen en de centrale ligging, trekt gebruikers vanuit de regio richting Papendorp. Het uitbreiden van voorzieningen en het toevoegen van leisure en retail kan de concurrentiepositie van dit gebied ten opzichte van andere kantoorlocaties in de regio Utrecht verder versterken.

 

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.