02
augustus
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Meer liquiditeit in beleggingsmarkt kantoren

In de eerste helft van het jaar is de beleggingsmarkt voor kantoren duidelijk aangetrokken, zo blijkt uit de laatste MarketView Dutch Office Market van vastgoedadviseur CBRE.

Er werd ongeveer € 975 miljoen in Nederlandse kantoren geïnvesteerd, waarmee het volume op jaarbasis met ruim 75% is gestegen.

Met name de verkoop van de Philips High Tech Campus dreef het beleggingsvolume op, maar naast deze uitzonderlijke transactie is er ook een opvallend aantal ‘prime’ kantoren op toplocaties in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam verkocht. Zo wisselden The Rock en Viñoly aan de Amsterdamse Zuidas van eigenaar. Aan de andere kant van het beleggingsspectrum vonden de verwachte eerste aankopen van private equity fondsen plaats, door middel van de aankopen van de Uni-Invest en Orange portefeuilles.

Kantoren worden op de beleggingsmarkt niet meer beschouwd als een anoniem financieel product, maar als een dynamische beleggingscasus. Naast het feit dat de locatie moet kloppen en het object goed onderhouden moet zijn, is het steeds meer de tendens om de identiteit en branding van het gebouw aan de hand van een goed doordachte marketingstrategie te communiceren. Tot slot zijn de wensen van de zittende huurder belangrijker dan ooit.

De beleggingsactiviteit vindt plaats in een kantorenmarkt die in toenemende mate een bipolair karakter toont. Multifunctionele kantorenlocaties die de werk- en leefomgeving van de kantoorgebruiker optimaal faciliteren laten een goed functionerende markt zien. Voorbeelden hiervan zijn de ‘Central Business Districts’ van de G4 steden, maar ook Schiphol Centrum, het Amsterdam-ArenA gebied en de toplocaties van de provinciale kantorensteden, die doorgaans bij het station te vinden zijn. Het aandeel van de G4 in de opname neemt geleidelijk toe: acht van de tien grootste transacties uit H1 vonden plaats in de G4 of Schiphol. Op de toplocaties lijkt inmiddels ook enige krapte te ontstaan in het aanbod van middelgrote en grote kantoren. Op termijn kan dit tot hogere huurprijzen leiden, maar naar verwachting zullen eerst de incentives worden afgebouwd. Op monofunctionele, perifere locaties is de leegstand van kantoren veel hoger en daar waar men niet actief aan het herbestemmen is, zal deze in de komende maanden verder oplopen.

MarketView Dutch Office Market H1MarketView Dutch Office Market H1