Amsterdam,
04
april
2017
|
11:50
Europe/Amsterdam

Nederland in top-5 bestemmingen voor winkelexpansie

Het Verenigd Koninkrijk staat in 2017 bovenaan de agenda van retailers die hun winkelnetwerk in Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) willen uitbreiden. 65% van de retailers die heeft deelgenomen aan CBRE’s jaarlijkse onderzoek How active are retailers in EMEA noemt Engeland – ondanks de Brexit - als eerste markt om te expanderen. Nederland staat op een gedeelde 5e plaats, 19% van de bevraagde retailers is van plan om komend jaar een winkel te openen in ons land.

Ondanks zorgen over politieke en economische onzekerheid domineren West-Europese markten de top 5 meest populaire bestemmingen voor winkelexpansie. De nummer één wordt gevolgd door Frankrijk met 43% van de retailers die daar wil uitbreiden. Daarna zijn Duitsland (38%) en de Verenigde Arabische Emiraten (24%) het meest in trek. Nederland (19%) deelt een 5e positie in de lijst.

Uit het recente onderzoek van de internationale vastgoedadviseur komt naar voren dat 51% van de retailers van plan is om voor het einde van het jaar minimaal één en maximaal 5 winkels te openen in de regio EMEA. Het aantal winkeliers met grootschalige expansieplannen neemt naar verwachting af. 70% verwacht maximaal 10 nieuwe vestigingen te openen, hetgeen een voorzichtige aanpak van hun groeiplannen reflecteert. Winkels in winkelstraten en regionale winkelcentra zijn de meest gekozen formules voor expansie, meer dan 80% van de retailers kiest voor deze vorm.
De grootste zorg van winkeliers in 2017 als het gaat om expansie is een toename van de huisvestingskosten, 57% van de deelnemers aan het onderzoek brengt dit onderwerp ter sprake.Meer dan de helft (51%) geeft aan dat een gebrek aan kwalitatieve winkelruimte ook een punt van zorg is.

Krijn Taconis, Head of Retail
Retailers blijven investeren in de uitbreiding van hun winkelnetwerk. Het vinden van geschikte, kwalitatief goede winkelruimte op de juiste locatie blijft wel uitdagend, dit zal vermoedelijk in 2017 niet anders zijn. In Nederland zijn door de leeggekomen V&D’s afgelopen jaar nieuwe kansen ontstaan voor retailers om zich te vestigen. Ruim de helft van deze 62 winkels is inmiddels succesvol verhuurd, o.a. aan Hudson’s Bay en Topshelf. We verwachten dat meer buitenlandse nieuwkomers dit voorbeeld zullen volgen. Retailers met een duidelijke positionering die de verblijfsduur van consumenten weten te verlengen, hebben de grootste kans van slagen. Daarnaast zien we veel potentie in de komst van nieuwe F&B-formules. Recent heeft Taco Bell zijn eerste vestiging in Eindhoven geopend en wij adviseren hen bij een ambitieuze rollout in Nederland.
Krijn Taconis, Head of Retail

Opvallend is dat 81% van de retailers aangeeft dat de groei van online winkelen geen belemmerende factor vormt voor hun Europese winkelexpansiebeleid. Terwijl een klein aantal van mening is dat het internet de noodzaak voor een groot winkelnetwerk vermindert, gelooft zij ook dat veranderend winkelgedrag retailers in de gelegenheid stelt om dezelfde omzet te genereren met minder winkels. Dit benadrukt dat de fysieke rol van de winkel aan het veranderen is, waarbij steeds meer winkels ingezet worden om merkbeleving te creëren.

Jos Tromp, Head of EMEA Research
Als we kijken naar de investeringen die momenteel in digitale technologie worden gedaan zien we dat 78% van de retailers een geïntegreerd winkel- en social media platform heeft toegepast of plannen heeft hiervoor. Dit heeft als doel de service naar klanten toe verder te verbeteren en het winkelen efficiënter en plezieriger te maken. Meer dan de helft (58%) van de winkeliers bevestigt het groeiende belang van het gebruik van instore technologie. Verrassend is dat een derde aangeeft te kijken naar implementatie van interactieve displays en paskamers, een trend die we naar verwachting vaker zullen gaan zien in 2017.
Jos Tromp, Head of EMEA Research

Artikel Nu.nl

04
apr
2017
www.nu.nl
Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.