24
juni
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nederland onder aantrekkelijkste landen voor beleggingen in logistiek vastgoed

Nederland, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk zijn momenteel de aantrekkelijkste landen voor beleggingen in Europa in logistiek vastgoed, zo blijkt uit een studie van vastgoedadviseur CB Richard Ellis.

De genoemde landen voeren een indicatieve ranglijst aan die is opgesteld op basis van 4 criteria: het huidige niveau van de aanvangsrendementen ten opzichte van het langjarig gemiddelde, de relatieve liquiditeit van de logistieke vastgoedmarkt, de afhankelijkheid van import en tenslotte de algemene economische groeiverwachting.
Het rapport volgt de ontwikkeling van de aanvangsrendementen en beleggingspatronen voor logistiek vastgoed in Europa. Uit de cijfers blijkt duidelijk de groei naar een volwassen beleggingscategorie die logistiek vastgoed in de afgelopen twee decennia heeft doorgemaakt.
De voorraad belegd vastgoed is sterk gestegen, mede door een continue stroom aan sale & leasebacks. Inmiddels komt 10% van het Europese beleggingsvolume aan de logistieke sector toe, tegen 6% in 2006.
CB Richard Ellis ziet dat de aanvangsrendementen in de laatste tien jaar structureel scherper zijn geworden. Bovendien is het verschil met de aanvangsrendementen voor kantoren kleiner geworden.

Interessant voor (institutionele) beleggers is vooral de sterke performance van logistiek vastgoed. Vanaf 2001 heeft dit type vastgoed in Europa een totaalrendement van 7,5% opgeleverd, beduidend meer dan kantoren en net iets minder dan winkels. Opvallend is het feit dat, ondanks een relatief beperkt perspectief voor huurgroei, het directe rendement vanaf 2001 1,5% hoger lag dan het gemiddelde voor alle vastgoedcategorieën.

Klik op de link hieronder om het gehele Engelstalige rapport te lezen.

Lees meerLees meer