Amsterdam,
26
januari
2016
|
09:36
Europe/Amsterdam

Nederlandse investeerders terug in de beleggingsmarkt

Het beleggingsvolume in commercieel vastgoed is het afgelopen jaar verder gegroeid en bereikte het hoogste niveau sinds 2007. In totaal wisselde €11,6 miljard van eigenaar. Beleggingen in winkelvastgoed hebben met een volume van bijna €2,8 miljard zelfs voor een record gezorgd. Ook in kantoren, bedrijfsruimte en hotels werd meer geïnvesteerd dan het jaar ervoor. Dit maakt internationaal vastgoedadviseur CBRE vandaag bekend in het kader van de ‘Investment Outlook 2016’.

Vooral het aandeel van Nederlandse partijen in de beleggingsmarkt is sterk gegroeid. Waar binnenlandse beleggers in 2014 verantwoordelijk waren voor slechts één derde van het totale volume bedroeg dit in 2015 bijna 45 procent. Daarnaast ziet CBRE instroom van nieuw kapitaal. Buitenlandse beleggers blijven zeer actief met de aankoop van omvangrijke portefeuilles en toonaangevende single-asset deals.

Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE
Het kapitaal op de Nederlandse markt is in volle transitie. Nederlandse partijen, REITs en institutionele beleggers in het bijzonder, zijn terug van weggeweest aan de koperskant. Tegelijkertijd zie je private equity partijen zoeken naar de eerste verkoopmomenten, terwijl zij aan de koopzijde van de markt nog volop kansen zien buiten het topsegment, zoals loan sales.
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE
Robert-Jan Peters, Senior Director Debt & Structured Finance CBRE
De diversiteit op de beleggingsmarkt neemt toe en de markt voor vastgoedleningen volgt deze lijn. Financiers zoeken naar nieuwe mogelijkheden om aan hun rendementseis te voldoen. Hiertoe behoren kleinschalige volumes en meer complexe transacties zoals eigenaar-gebruiker, operationele assets en bouwfinancieringen. Door de bank genomen worden partijen minder risico-avers.
 
Robert-Jan Peters, Senior Director Debt & Structured Finance CBRE

CBRE signaleerde begin vorig jaar een groeiende interesse van buitenlandse investeerders en met name van Aziatische partijen. Dit kwam in 2015 tot uiting in investeringen in direct vastgoed, waarbij zowel diverse single assets als portefeuilles Aziatisch eigendom werden. Nederlands vastgoed is nog steeds gunstig geprijsd ten opzichte van andere Europese kernlanden. Aanvangsrendementen voor langjarig verhuurde, moderne kantoorgebouwen liggen in bijvoorbeeld Londen en Parijs zo’n 120 basispunten lager dan in Amsterdam.

 

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.