Amsterdam,
16
februari
2015
|
12:55
Europe/Amsterdam

Nederlandse kantorenmarkt toont eerste tekenen van herstel

beleggingsvolume stijgt met 90%

offices.jpg

De Nederlandse kantorenmarkt toont voor het eerst in jaren weer een opwaartse lijn. Naast een enorme groei van het beleggingsvolume waren vorig jaar ook in de gebruikersmarkt de eerste tekenen van herstel zichtbaar. Dit blijkt uit de vandaag verschenen Office MarketView 2014 van vastgoedadviseur CBRE.

Het beleggingsvolume kwam vorig jaar uit op een totaal van € 3,75 miljard en liet daarmee een stijging zien van bijna 90% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het grootste deel van deze toename valt toe te schrijven aan buitenlands kapitaal dat de Nederlandse markt is ingestroomd. Dit komt met name door de toetreding van private equity partijen die behalve individuele objecten in de G4 steden (Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam) ook enkele grote landelijke portefeuilles hebben aangekocht. Zo werd een omvangrijke lening van Chalet Group gekocht door Kildare, waarmee ook het vastgoed werd overgenomen, en nam Lone Star een portefeuille uit het Dutch Office Fund over van CBRE Global Investors.

Toename van opname

Terwijl het beleggingsvolume het hoogste niveau noteerde sinds 2007, liet ook de gebruikersmarkt zich niet onbetuigd. Het totale opnamevolume steeg met circa 5% op jaarbasis en noteerde meer dan 1,1 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte. Ook de leegstand nam iets af, van bijna 7,4 miljoen tot iets meer dan 7,2 miljoen vierkante meter. Grofweg 55% van de totale opname vond plaats in de G4 steden, waarmee hun aandeel afgelopen jaar opnieuw is gestegen. Amsterdam was vorig jaar zelfs goed voor circa 26% van het totale opnamevolume.

Vooruitzichten

CBRE verwacht dat de opwaartse lijn in de kantorenmarkt zich verder zal voortzetten.

Machiel Wolters, Director Research & Consulting CBRE
De vooruitzichten zijn goed. Wij verwachten een blijvende interesse van beleggers. En een verdere stijging van de opname van kantoorruimte als gevolg van de economische groei en toename van werkgelegenheid in kantoren in Nederland.
Machiel Wolters, Director Research & Consulting CBRE

Lees hieronder de CBRE Office MarketView 2014.

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.