Amsterdam,
17
december
2015
|
15:53
Europe/Amsterdam

Nederlandse logistieke hubs goed gepositioneerd voor toekomst

Amsterdam en Tilburg/Eindhoven/Venlo in top 20 hardst groeiende hubs

De logistieke knooppunten Amsterdam en Tilburg/Eindhoven/Venlo behoren tot de twintig hardst groeiende hubs ter wereld. Rotterdam staat in de top 30 global hubs; logistieke knooppunten met een mondiale reikwijdte. Dit blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur CBRE.

In haar recente onderzoek Global and Emerging Logistics Hubs heeft CBRE de factoren geanalyseerd die het belang en de groei van logistieke knooppunten wereldwijd bepalen. Door elementen als infrastructuur, bereikbaarheid, ondernemersklimaat en marktomvang af te wegen, zijn 30 global hubs geïdentificeerd. Deze hubs zijn de belangrijkste drijvende kracht achter de industriële vastgoedmarkt.

Daarnaast heeft de vastgoedadviseur wereldwijd 20 emerging hubs geïdentificeerd: locaties waarvan verwacht wordt dat deze zich in de komende tien jaar kunnen ontwikkelen tot global hubs. Voor Nederland vallen Amsterdam en de regio Oost-Brabant / Noord-Limburg (de as Tilburg-Eindhoven-Venlo) in deze categorie.

Amsterdam profiteert met name van een groeiende bevolking en een groeiend toerisme, waardoor de stad het in zich heeft een internationale consumptie ‘hotspot’ te worden. Daarnaast is de toenemende integratie van de zeehaven met de luchthaven Schiphol en de veilingzone rond Aalsmeer van belang, onlangs neergelegd in het concept “Westas”. De verwachting is dat dit meer logistieke dienstverlening zal aantrekken. Amsterdam speelt reeds een prominente rol op het gebied van luchtvracht en Fresh Logistics.

De as Tilburg-Eindhoven-Venlo profiteert met name van haar strategische locatie in Noordwest-Europa en een sterk verbeterde multimodale infrastructuur. Schaalvergroting en centralisatie van distributie-operaties, onder meer gedreven door de groei van e-commerce, zijn hier de belangrijkste factoren die deze locatie versterken.

 

Wereldwijde ‘gateways’ voor zee- en luchtvracht en concentraties van koopkracht en productie blijken relatief stabiel te zijn, waardoor we weinig verrassingen in de lijst met global hubs tegenkomen. Het is voor de vastgoedsector daarom juist ook interessant om te kijken naar de niveaus hieronder, lokale of regionale knooppunten met een meer bescheiden reikwijdte maar een sterke groeipotentie.

Machiel Wolters, Head of Industrial & Logistics Research EMEA
Kijkend naar de toekomst zien we een aantal sleutelvoorwaarden voor Europese locaties die er voor zorgen dat ze als logistieke hubs op de kaart komen te staan. Technologische innovatie, ondernemersklimaat, infrastructuur en bevolkingsgroei blijken hiervoor cruciale elementen te zijn, en zowel eigenaren en ontwikkelaars van logistiek vastgoed alsmede logistieke dienstverleners doen er goed aan dit in ogenschouw te nemen.

 
Machiel Wolters, Head of Industrial & Logistics Research EMEA
Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.