13
november
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nieuwbouwproductie van kantoren gehalveerd

De nieuwbouw van kantoren in ons land is in 2008 sterk teruggelopen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van vastgoedadviseur CB Richard Ellis die vaststelt dat er dit jaar ongeveer 450.000 m² kantoorruimte in aanbouw is genomen.

De nieuwbouwproductie is de helft minder dan in 2007, toen in Nederland ongeveer 925.000 m² de bouwfase inging. Het is tevens het laagste nieuwbouwcijfer van de afgelopen dertig jaar. De sterk afgenomen nieuwbouw, die het gevolg is van de kredietcrisis en een afwachtende houding bij kantoorgebruikers, pakt vooral nadelig uit voor de verhuurmarkt, waar de bouw van kantoren met bijna 65% is gedaald. Ook in de categorie eigenbouw zijn dit jaar minder kantoren in aanbouw genomen, maar blijft de teruggang beperkt tot 20%.

Volgens drs. R.L. Bak, die deze gegevens al sinds 1993 bijhoudt en bij CB Richard Ellis verantwoordelijk is voor de research, hebben vrijwel alle steden in ons land te kampen met een dalende nieuwbouw van kantoren. Een positieve uitzondering hierop vormen echter Den Haag en Zwolle, waar beduidend meer kantoorruimte in aanbouw is genomen dan in 2007. Ook in de Haarlemmermeer (Hoofddorp), Heerenveen en Hilversum is sprake van een verhoogde bouwactiviteit. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn qua nieuwbouwproductie de belangrijkste dalers. In Amsterdam bijvoorbeeld, waar de afgelopen jaren veel nieuwe kantoorruimte aan de voorraad is toegevoegd, bedraagt de daling 75%. CB Richard Ellis verwacht voorlopig geen substantiële verbetering van de situatie. Daarvoor zijn de onzekerheden nog te groot.