26
maart
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Opleving activiteit kantorenmarkt Europese juridische sector

Uit CBRE’s EMEA Law Firm ViewPoint blijkt dat er sprake is van een opleving van de kantorenmarkt voor de Europese juridische sector.

Vanwege verbeterde economische omstandigheden en een stijgend vertrouwen begeeft een toenemend aantal bedrijven zich weer met (her)huisvestingsplannen op de markt.

Vooral Londen en Frankfurt lieten in 2013 een sterke groei van de vraag zien met een gecombineerde opname van 56.000 m2 kantoorruimte in het 3e kwartaal, de hoogste opname sinds Q1 2010. Advocatenkantoren hebben in een aantal markten vastgoed van hoge kwaliteit op A-locaties veilig weten te stellen. Zo zijn huurcontracten afgesloten voor eersteklas kantoorgebouwen als White Gardens in Moskou en Cannon Place in Londen maar ook voor kantoren die nog in ontwikkeling zijn, zoals Beethovenstraat 400 in Amsterdam.

De juridische sector is, net als andere zakelijke dienstverleners, getroffen door de economische crisis. Hierdoor is men kritischer naar de huisvestingskosten gaan kijken en is vaker gekozen voor heronderhandeling van het huurcontract tegen gunstiger financiële voorwaarden in plaats van verhuizen naar een nieuwe locatie. Nu de economie tekenen van herstel laat zien hebben juridische bedrijven echter ook laten zien dat zij in staat zijn snel te reageren op het veranderende marktsentiment.

Recente transacties hebben aangetoond dat juridische organisaties bereid zijn de hoogste huren in de markt te betalen om zo een toplocatie te verkrijgen. Dit is echter geen signaal dat zij minder kritisch kijken naar de huisvestingskosten. Hun keuzes kunnen gerechtvaardigd worden door de reductie van het aantal gehuurde vierkante meters. Ook wordt herhuisvesting aangegrepen om de werkomgeving efficiënter in te richten. Er zijn enkele voorbeelden, met name in Amsterdam en Londen, van advocatenkantoren die een innovatief werkplekconcept hebben omarmd.

Rudolf de Boer, Executive Director Agency & Tenant Representation: “In Amsterdam bevinden bijna alle grote internationale advocatenkantoren zich op de Zuidas, hét zakelijke district van de stad. Sterker nog, de juridische sector drukt een flinke stempel op deze locatie; zowel in aantal bedrijven dat hier gevestigd is als in vierkante meters, met 5 van de 10 grootste kantoorgebruikers afkomstig uit deze sector.” Dit is ook zichtbaar in het transactievolume, want naast grootschalige heronderhandelingen zijn twee van de grootste nieuwe contracten op de Zuidas gesloten met advocatenkantoren. In 2012 tekende Stibbe voor circa 12.300 m² kantoorruimte in een nieuwe ontwikkeling. In Q3 2013 is NautaDutilh een contract voor circa 10.000 m² overeengekomen, eveneens in een nieuw project.”