18
januari
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Opname logistiek vastgoed naar recordhoogte

De opname van logistiek vastgoed in Nederland is het afgelopen jaar naar recordhoogte gestegen. In totaal werd voor circa 1,1 miljoen m² aan distributieruimte gehuurd of gekocht.

Dit is ongeveer een kwart meer dan wat in 2006 werd geregistreerd en bijna het dubbele van de opname van 2005. Ontwikkelingen voor eigen gebruik, traditioneel ongeveer 50% van de totale markt, zijn in deze cijfers niet meegenomen. Ook het beleggingsvolume voor logistiek vastgoed maakte een forse groei door en kwam in 2007 uit op een totaal van circa € 650 miljoen.

Met name de aanhoudende stroom van nieuwe ontwikkelingen heeft ervoor gezorgd dat de huurprijzen voor logistiek vastgoed de laatste jaren vrijwel onveranderd zijn gebleven. Het gemiddelde huurniveau van modern logistiek vastgoed ligt in Nederland rond de € 50 per m² per jaar. Alleen rondom Schiphol worden tophuurprijzen van € 90 per m² per jaar genoteerd. De scherpe daling van de aanvangsrendementen is in 2007 tot stilstand gekomen. De researchafdeling van CB Richard Ellis verwacht voor het komende jaar zelfs licht stijgende aanvangsrendementen.

Transacties met betrekking tot logistiek vastgoed in Nederland worden door CB Richard Ellis bijgehouden aan de hand van een gedetailleerde database die ruim 1100 distributiecentra omvat. De totale voorraad aan logistiek vastgoed in Nederland bedraagt momenteel circa 19 miljoen m². Een uitgebreide rapportage over de kenmerken van de logistieke vastgoedmarkt in Nederland, alsmede een beschrijving van de belangrijkste locaties, is te lezen in de binnenkort te verschijnen publicatie “Understanding Logistics Property in the Netherlands”.

CB Richard Ellis maakte in 2007 een sterke groei door in de begeleiding van logistieke vastgoedtransacties. De afdeling ‘Industrial & Logistics’ was vorig jaar betrokken bij de verhuur van 180.000 m² aan distributieruimte. Daarnaast bemiddelde zij bij een aantal grootschalige beleggingstransacties met een totale waarde van € 125 miljoen.