Amsterdam,
17
augustus
2015
|
09:49
Europe/Amsterdam

Opnamegroei kantoorruimte zet door

Dankzij een sterk tweede kwartaal werd in de eerste helft van 2015 in totaal 483.000 m² kantoorruimte opgenomen, een stijging van 9,7% ten opzichte van H1 2014. Volgens cijfers van CBRE blijft Amsterdam met bijna een kwart van de totale opname verantwoordelijk voor de grootste vraag naar kantoorruimte. Rotterdam liet de grootste opnamestijging zien, met Alexander als opvallende uitschieter. De nationale politie betrok hier ongeveer 16.000 m². Ook in het CBD van Rotterdam was de vraaggroei sterk, zo blijkt uit de nieuwste Office MarketView van de vastgoedadviseur.

Marc van Tilburg, Director Research and Consulting
Door de verbeterende economie en positieve vooruitzichten durven bedrijven weer vooruit te kijken. Waar opname voorheen vaak consolidaties betrof, zie je nu juist voorbeelden van intrinsieke groei. Hierdoor - en door de toenemende vraag naar moderne, high-end kantoorruimte - neemt het aantal nieuwbouwontwikkelingen, zowel pre-let als speculatief, ook weer toe.
Marc van Tilburg, Director Research and Consulting

Opvallend was de opnamegroei die de TMT-sector (Technologie, Media en Telecommunicatie) en zakelijke dienstverlening lieten zien. Zij waren goed voor respectievelijk 20% en 19% van de totale opname. CBRE brengt binnenkort een uitgebreide analyse van de TMT-sector uit waarin deze en andere interessante ontwikkelingen binnen deze sector beschreven worden.

Ten opzichte van vorig jaar bleef de activiteit op de beleggingsmarkt in de eerste helft van 2015 bescheiden. Het transactievolume kwam uit op € 914 miljoen. De daling valt toe te wijzen aan een gebrek aan prime product en grootschalige transacties. Dit jaar is nog geen enkel kantoorgebouw van meer dan € 100 miljoen van eigenaar gewisseld.

 

Nu.nl

17
aug
2015
www.nu.nl

Elsevier

17
aug
2015
www.elsevier.nl

CBRE verwacht voor de rest van het jaar een verdere stijging van de vraag naar kantoorruimte en een opleving van de beleggingsmarkt. Prime single-assets zullen schaars blijven, maar het ruime aanbod aan portefeuilles – zowel core als value-add – zal de activiteit op de beleggingsmarkt stimuleren. Waar dit type product met een dergelijke omvang doorgaans veel buitenlandse interesse wekt, bewegen ook steeds meer Nederlandse partijen zich naar de koopzijde van de markt.

 

Over CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Los Angeles, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2019). De organisatie heeft meer dan 100.000 medewerkers (exclusief bijkantoren) en adviseert eigenaren, beleggers en gebruikers van vastgoed vanuit meer dan 530 kantoren (exclusief bijkantoren) wereldwijd. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en project management, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.