Amsterdam,
30
juni
2021
|
16:55
Europe/Amsterdam

Paribus verkoopt voormalig hoofdkantoor Philips in Eindhoven

Het iconische VB Gebouw is gekocht door de combinatie Bekke & Partners en Ten Brinke en krijgt bijna een status als Rijksmonument

Paribus heeft met de combinatie Bekke & Partners en Ten Brinke overeenstemming bereikt over de verkoop van het kantoorobject aan de Boschdijk 525 te Eindhoven. Het object omvat ruim 27.000 m² met een omliggend perceel van circa 33.600 m². De kopende combinatie gaat onderzoeken of transformatie naar woningen of zorg haalbaar is.

Historie

Philips heeft het object, lokaal bekend als het VB Gebouw, in 1964 laten bouwen. In 2001 werd Paribus eigenaar en huurde Philips het terug voor het Philips Benelux hoofdkantoor. Later huurde ook Signify hier enkele verdiepingen. Het gebouw was tot 1999 het hoogste kantoor- of woongebouw van Eindhoven, maar raakte die titel kwijt bij de oplevering van De Regent. Na het vertrek van Philips naar de High Tech Campus ging het 66 meter hoge gebouw in de verkoop.

Rijksmonumentale status

Inmiddels heeft het besluit om het VB Gebouw aan te wijzen als rijksmonument in de categorie Wederopbouw (1959-1965) ter inzage gelegen. De definitieve beslissing wordt op korte termijn verwacht, aldus een woordvoerder van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het object is daardoor beschermd. Zodra de minister het voornemen uitspreekt om een gebouw aan te wijzen, wordt het behandeld alsof het al een monument is.

Nieuwe invulling

Wat de precieze invulling wordt, is nog niet bekend: Bekke & Partners en Ten Brinke doen hier nader onderzoek naar en worden hierbij ondersteund door CBRE. Transformatie naar woningen of zorg lijkt de meest voor de hand liggend optie. 

CBRE adviseerde verkoper Paribus in deze transactie, Sixt Legal verzorgde de juridische ondersteuning. De kopers werden commercieel bijgestaan door Shield Capital en juridisch door Taylor Wesssing.