Amsterdam,
01
december
2016
|
15:43
Europe/Amsterdam

Plaza West verkoopt 542 nieuwbouwappartementen in Haarlem

Nederlandse pensioenfondsen kopen via Syntrus Achmea Real Estate & Finance 542 nieuwbouw appartementen en overdekte parkeerplaatsen in het binnenstedelijke ontwikkelingsproject van Plaza West Haarlem B.V. Het betreft de grootste nieuwbouwwoningtransactie van dit jaar.

Het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw (BPL) verwerft 236 vrije sector appartementen. Een tweede klant en het Achmea Dutch Residential Fund nemen elk 153 woningen af om aan hun portefeuilles toe te voegen. In het Achmea Dutch Residential Fund participeren meerdere pensioenfondsen. Voor Syntrus Achmea RE&F is dit de grootste woningacquisitie ooit. De appartementen maken deel uit van de grootschalige binnenstedelijke ontwikkeling Plaza West op het voormalige postexpeditieknooppunt in de wijk Leidsevaartbuurt, ten westen van het historisch centrum van Haarlem. Plaza West is een ontwikkeling van Plaza West Haarlem B.V., een privaat samenwerkingsverband.

De Amsterdamse architect Jos van Eldonk heeft het stedenbouwkundig ontwerp gemaakt voor Plaza West. De brede publieke zone tussen de wooncomplexen biedt toegang tot de commerciële voorzieningen zoals twee supermarkten, een sportschool, een kinderspeelparadijs en overige retail voor dagelijkse boodschappen. De individuele bouwblokken zijn ontworpen door EVE Architecten. 

Huurwoningen
De woningen bestaan uit twee- en driekamerappartementen variërend in gebruikersoppervlakte van 45 tot 130 m², met een gemiddelde oppervlakte van 75 m². De appartementen zijn verdeeld over zes bouwblokken en worden uitgevoerd met een hoogwaardige afwerking en ruime buitenruimtes. De appartementen sluiten goed aan op de vraag naar betaalbare huurwoningen in Haarlem.

Henk Jagersma, directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance: “De vraag naar betaalbare huurwoningen bij consumenten is heel groot in de Randstad. Ook pensioenfondsen staan te springen om de woningen toe te voegen aan de beleggingsportefeuille. We zijn zeer verheugd dat we in Plaza West, vlakbij het centrum van Haarlem, een flinke stap kunnen zetten om in deze behoefte te voorzien.”


Realisatie
De volledige realisatie komt in handen van M.J. de Nijs en Zonen B.V. te Warmenhuizen. De bouw van de eerste woonblokken start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 en de laatste woningen zullen naar verwachting worden opgeleverd in 2020.

Winfred de Nijs, directeur bouwbedrijf De Nijs: Met de realisatie van deze huurwoningen in Haarlem heeft de Nijs een mooie invulling van haar orderportefeuille voor de komende jaren. Dit project geeft ons de mogelijkheid om innovaties in de bouw, zoals BIM en Lean tot in de details te implementeren.

CBRE heeft de verkoper (integraal) geadviseerd in het optimaliseren van het definitieve woonprogramma, het arrangeren van de ontwikkelfinanciering en de begeleiding bij de verkoop en structurering. Verkoper is juridisch geadviseerd door BOEKEL en koper door Houthoff Buruma.

 

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.