Amsterdam,
01
mei
2018
|
13:31
Europe/Amsterdam

Record aan beleggingen in Nederlands vastgoed

Sterke toename transacties buiten vier grote steden

Het eerste kwartaal van 2018 laat een record zien aan investeringen in Nederlands vastgoed met een beleggingsvolume van EUR 3 miljard. Nooit eerder lag het investeringsvolume zo hoog in een eerste kwartaal. Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur CBRE.

Het investeringsvolume groeide in het eerste kwartaal met 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het bijzonder groeiden de investeringen in het woningsegment, met 56% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Ook investeringen in kantoren namen fors toe met 30% op jaarbasis.

Groei transacties in regio’s

Opvallend is de toename van transacties buiten de vier grote steden. In het eerste kwartaal vond maar liefst 50% van alle transacties* plaats buiten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dit nog 34%.

CBRE ziet dat er meer transacties in de breedte van de markt hebben plaatsgevonden. Er waren minder grote deals dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar meer middelgrote transacties in diverse regio’s.

Erik Langens, Executive Director Capital Markets
We zien een groeiende interesse van beleggers voor steden buiten de Randstad. Dit komt enerzijds door een krimpend aanbod en sterk dalende aanvangsrendementen in de grote steden. Anderzijds leidt de toenemende economische groei tot een aantrekkelijker investeringsklimaat in steeds meer steden buiten de Randstad.
Erik Langens, Executive Director Capital Markets

Verwachting voor 2018

Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE
De sterke opening van 2018 is in lijn met onze verwachting in januari. De rest van het jaar belooft sterke beleggingsactiviteit te laten zien. Door het uitblijven van extreem grote transacties die we vorig jaar zagen, verwachten we voor 2018 een totaal volume van EUR 17-18 miljard, iets onder het niveau in 2017.
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE

*Dit is exclusief landelijke portefeuilles waarbij transacties niet toegewezen kunnen worden aan een individuele stad.