Amsterdam,
21
januari
2021
|
08:20
Europe/Amsterdam

Record beleggingsvolume vastgoed in laatste kwartaal 2020

Ondanks corona 2020 drie na beste jaar voor vastgoedmarkt – volume slechts 17% gedaald ten opzichte van recordjaar 2019

Ondanks de coronacrisis is er in 2020 €17,9 miljard belegd in Nederlands vastgoed. Vergeleken met recordjaar 2019 (€21,6 miljard) is dit een daling van 17,2% - minder dan gedurende het afgelopen jaar werd verwacht. Voor logistiek vastgoed was 2020 zelfs een recordjaar met een volume van €4 miljard (+62,8% t.o.v. 2019). De hotel- en kantorenmarkt presteerden significant minder goed. Dit blijkt uit cijfers van internationale vastgoedadviseur CBRE, gepubliceerd in haar jaarlijkse Real Estate Market Outlook. Herstel van de markt en economie zal naar verwachting leiden tot een totaal volume van circa €19 miljard in 2021, zo’n 6% meer dan in 2020.

  • Klik hier om direct naar de resultaten, conclusies en verwachtingen per sector te gaan.

Oorzaken crisisbestendigheid

Een deel van de vastgoedbeleggingsmarkt is behoorlijk crisisbestendig gebleken. Dit komt onder meer doordat de oorzaak van de crisis deze keer extern was, en niet uit de sector zelf voortkwam zoals bij de kredietcrisis het geval was. Daarnaast blijven buitenlandse beleggers vertrouwen houden in de Nederlandse vastgoedmarkt. Tot slot dragen ook de sterke prestaties van de woningsector en de logistieke sector bij aan het uiteindelijke resultaat.

Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE
“De vastgoedbeleggingsmarkt heeft zich enorm ontwikkeld sinds de kredietcrisis. Enerzijds hebben we te maken met een  voorlopig lage rente op de kapitaalmarkt, wat vastgoedbeleggingen een aantrekkelijk alternatief maakt voor obligaties of andere asset classes. Daarnaast is de vastgoedmarkt zelf gegroeid: er zijn nu meer beleggingsmogelijkheden binnen de vastgoedsector dan tijdens de vorige recessie. Zo zijn de woning-, logistieke en zorgvastgoedmarkt de afgelopen jaren flink geprofessionaliseerd en gegroeid.”
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE

Hoogste volume ooit in laatste kwartaal

In het laatste kwartaal van 2020 werd het hoogste beleggingsvolume ooit genoteerd: €8,6 miljard. Dit komt onder andere door een piek in woningbeleggingen, veroorzaakt door de gestegen overdrachtsbelasting. Logistiek vastgoed presteerde het hele jaar door zeer goed vanwege de enorme toename van online verkopen. Dit leidde tot een recordjaar: er werd €4 miljard in logistiek belegd, een stijging van 62,8% vergeleken met 2019.

Ongelijke weg naar herstel

De resultaten in 2020 verschilden enorm per sector. In logistiek werd meer belegd en winkels, woningen en zorgvastgoed bleven ongeveer gelijk, terwijl de hotelmarkt vrijwel stilstond – het hotelvolume daalde met 87,3% t.o.v. 2019. Ook de kantorenmarkt noteerde een daling, van 47,9% naar €3,1 miljard. Dit komt met name door de afwachtende houding van zowel huurders als investeerders. Hoe eerder organisaties weer naar kantoor kunnen, hoe eerder de transacties weer op gang komen.

Erik Langens, Executive Director Capital Markets
“De weg naar herstel van de vastgoedmarkt zal in 2021 niet voor elke sector even snel verlopen. Sommige sectoren zijn harder geraakt door de coronacrisis dan andere. Zo verwachten we in 2021 voor woningvastgoed een beleggingsvolume van €7 miljard, terwijl er in hotelvastgoed tussen de €500 en €700 miljoen zal worden belegd. Het totale marktvolume komt naar verwachting rond de €19 miljard uit.”
Erik Langens, Executive Director Capital Markets

Highlights per sector

De resultaten verschillen per sector, evenals de mate en snelheid van het herstel dat in 2021 doorzet. Dit zijn per sector de belangrijkste conclusies en verwachtingen:

  • Traditionele kredietverstrekkers zijn selectiever geworden in het verstrekken van vastgoedfinanciering. Het gat dat achterblijft wordt echter rap opgevuld door nieuwe spelers. Hierdoor komen er steeds meer mogelijkheden voor financiering van risicovolle projecten en segmenten.
  • Duurzaamheid heeft niet aan belang ingeboet tijdens corona en is zelfs belangrijker geworden. Beleggers stellen hogere duurzaamheidseisen, groene financieringen zijn makkelijker te verkrijgen en de interesse in duurzame portefeuilles groeit.
  • Beleggers uit binnen- en buitenland blijven erg geïnteresseerd in woningvastgoed. We verwachten dat betaalbare huurwoningen in de Randstad een gewild beleggingsproduct blijven in 2021. In 2020 werd er €7,3 miljard belegd in woningen, 3,5% minder dan in het jaar ervoor. Met een aandeel van 40,9% is dit echter nog altijd de grootste beleggingscategorie. Na een klein dipje begin 2021 als gevolg van de piek in december, neemt de activiteit op de woningbeleggingsmarkt weer toe. Naar verwachting komt het volume in 2021 wederom rond de €7 miljard uit.
  • 2020 was een absoluut recordjaar voor logistiek vastgoed met een beleggingsvolume van €4 miljard (+62,8%). En dankzij het groeiende aandeel van e-commerce blijft de sector goed presteren, helemaal rond de grote steden. We verwachten dan ook dat het volume in 2021 wederom uitkomt op ¤4 miljard.
  • De vraag naar kantoorvastgoed op de beste locaties blijft groot in 2021, het overaanbod op secundaire locaties wordt groter. Tijdens de coronacrisis zijn veel zoektochten naar kantoren uitgesteld, maar niet afgesteld. Dit leidde tot een beleggingsvolume van €3,1 miljard in 2020, 47,9% minder dan in 2019. Met een toenemende immuniteit tegen corona in zicht verwachten we dat er in 2021 weer rond de €5 miljard wordt belegd.
  • Winkelvastgoed presteerde onverwacht sterk met een beleggingsvolume van €2,1 miljard in 2020 (+5,6%), met name gedreven door de verkoop van winkels voor dagelijkse boodschappen en buitenstedelijke (woon-)winkels. Voor 2021 verwachten we een versnelde ontwikkeling naar de compacte stad: binnensteden met veel onderscheidende retailers en verschillende andere functies – zoals werken en recreëren – dicht bij elkaar. Het beleggingsvolume zal in 2021 uitkomen rond de €1,5 miljard, veroorzaakt door een tekort aan aanbod.
  • De behoefte aan geschikt zorgvastgoed blijft stijgen in vergrijzend Nederland. Hierdoor blijft het een interessant beleggingsobject. In 2020 werd er €1 miljard in belegd, net als in 2019. Dit volume verwachten we ook voor 2021, vanwege het beperkte aanbod op de markt.
  • In 2020 daalden beleggingen in hotelvastgoed tot slechts €300 miljoen (-87,3% t.o.v. 2019). Maar effectieve vaccinatie kan de markt zomaar snel doen opleven, vooral zodra het toerisme weer begint toe te nemen. Herstel begint daarom vermoedelijk in het derde kwartaal van 2021, en duurt mogelijk tot 2023. We verwachten in 2021 een beleggingsvolume van €500-700 miljoen.