Amsterdam,
11
augustus
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Recordaantal beleggingen weerspiegelt herstel transportsector

De huidige markt voor bedrijfsruimte en logistiek wordt gekenmerkt door historisch hoge beleggingsvolumes, zo blijkt uit de nieuwste Industrial MarketView van vastgoedadviseur CBRE.

Tegelijkertijd wordt het herstel van de transportsector bespoedigd door groeiende wereldhandel en de opmars van e-commerce. Terwijl de opnamevolumes in de eerste helft van 2014 bescheiden waren, kent de logistieke markt nog altijd relatief krappe marktcondities. Vooral in mainports Rotterdam en Schiphol is de leegstand laag met respectievelijk 5% en 6%. Opvallend is bovendien de geringe beschikbaarheid van multi-let bedrijfsruimte in Rotterdam. Met circa 5% ligt de leegstand hier aanzienlijk lager dan de circa 20% in de overige G4 steden.

Naast regionale differentiatie komen voorkeuren van vastgoedgebruikers duidelijk naar voren in hun gebouwkeuze. De meeste huurtransacties hebben betrekking op moderne, hoogwaardige distributiecentra en bedrijfsruimte. Ook ligt de leegstand in dit type asset aanzienlijk lager; minder dan 1,3% van de totale leegstand in logistieke ruimte is jonger dan 4 jaar.

In de eerste helft van 2014 noteerde de beleggingsmarkt voor bedrijfsruimte het hoogste halfjaarlijkse volume sinds 2008. De totale beleggingen waren goed voor bijna € 700 miljoen, een groei van 165% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Die toename wordt mede veroorzaakt door de toetreding van private equity partijen op de Nederlandse markt. Zij richten zich behalve op logistiek ook in toenemende mate op grote (inter)nationale multi-let portefeuilles. Tevens vonden enkele grote single-asset transacties plaats, waarbij het veelal ging om nieuwbouwontwikkelingen.

CBRE Netherlands Industrial MarketView CBRE Netherlands Industrial MarketView