Amsterdam,
02
februari
2016
|
15:24
Europe/Amsterdam

Recordjaar voor logistiek vastgoed

2015 was een goed jaar voor logistiek vastgoed. Afgelopen jaar namen huurders in totaal 1,5 miljoen m² in gebruik, een absoluut record. Ook beleggers waren heel actief in dit segment, met name in de tweede helft van 2015 werden veel transacties gesloten. In het vierde kwartaal werd zelfs voor een recordvolume van € 581 miljoen verhandeld. Het totale beleggingsvolume is hiermee uitgekomen op €1,3 miljard, een post-crisis recordbedrag, zo blijkt uit de MarketView The Netherlands Logistics van internationale vastgoedadviseur CBRE.

Een cruciale factor voor de groeiende opname in de logistieke gebruikersmarkt is het aantrekken van de particuliere consumptie in Europa en Nederland. Ook het huisvesten van e-commerce operaties is een belangrijke groeifactor. Net als in het eerste halfjaar van 2015 werd de opname gedomineerd door pre-let en build-to-suit transacties. Meer dan 60% van alle nieuwe huurcontracten hadden betrekking op een build-to-suit project. Gebruikers hebben behoefte aan moderne en grootschalige ruimte en voor nieuwe huurovereenkomsten geldt dan ook dat upgraden en consolideren belangrijke doelstellingen zijn. Omdat de meeste nieuwe ontwikkelingen die op de markt komen reeds verhuurd zijn, komt het landelijke leegstandspercentage uit op slechts 6%. In moderne objecten (jonger dan 5 jaar) ligt dit percentage zelfs onder de 3%.

De opname van logistiek vastgoed was met name sterk in de traditionele knooppunten zoals Rotterdam, Venlo en Eindhoven. De vraag sijpelt echter ook door naar de A15-zone en de regio’s in het midden van Nederland.

Michiel Assink, Senior Director Industrial & Logistics, CBRE
Logistiek is een volwassen en gewilde asset class geworden. Dit heeft een sterke bijdrage geleverd aan de groei van het beleggingsvolume. Decennialang werd logistiek vastgoed als een alternatieve beleggingscategorie gezien. Sinds 2 á 3 jaar is dat veranderd. Logistiek vastgoed is de crisis goed doorgekomen en dat is bij beleggers niet onopgemerkt gebleven. Wij verwachten dan ook dat het beleggingsvolume dit jaar op peil blijft. Ondanks een schaarser wordend aanbod van bestaande, geschikte objecten zijn er voor beleggers ook mogelijkheden in nieuwbouwproducten.
Michiel Assink, Senior Director Industrial & Logistics, CBRE
Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.