01
augustus
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Retailvastgoed blijft in trek

In het eerste halfjaar van 2008 verwisselde ongeveer 600.000 m² winkelvloeroppervlak van eigenaar, waarmee een totale investering van bijna € 1,4 miljard was gemoeid. Het volume is aanzienlijk toegenomen ten opzichte van de dezelfde periode in het voorgaande jaar toen voor ‘slechts’ € 300 miljoen aan winkelruimte werd verhandeld.

Dit blijkt uit de Market View (H1) van onze afdeling Research over retailvastgoed in Nederland. Het verrassend hoge volume is met name veroorzaakt door de verkoop van een deel van de Unibail-Rodamco portefeuille aan Bouwfonds/IEF voor een bedrag van circa € 775 miljoen. Daarnaast werden ook de Haaglanden Megastores (82.500 m²) in Den Haag en het ‘Lijnbaancomplex’ in het Rotterdamse centrum verkocht.

Ondanks het hoge beleggingsvolume en de grote vraag van beleggers zijn ook op de winkelmarkt in de eerste helft van 2008 de aanvangsrendementen gestegen. Dit als gevolg van de kredietcrisis, die ertoe heeft geleid dat de voorwaarden waaronder vastgoed wordt gefinancierd zijn aangescherpt. Momenteel liggen de bruto aanvangsrendementen van eersteklas winkelruimte op toplocaties tussen de 4,5% en 5,5%, een stijging van meer dan 10% ten opzichte van eind 2007.

De verhuurmarkt laat een iets minder positief beeld zien dan de beleggingsmarkt. Door het teruglopen van de omzetstijging in de detailhandel is de leegstand van winkelruimte in de aanloopstraten naar het hoofdwinkelgebied toegenomen. Met name overbewinkelde binnensteden krijgen steeds vaker te maken met leegstand op A2- en B1- locaties. In het A1-winkelgebied blijft de vraag naar winkelruimte echter onverminderd groot en voor vrijkomende winkelruimte wordt doorgaans vrijwel meteen een nieuwe huurder gevonden.