Amsterdam,
30
juni
2016
|
12:11
Europe/Amsterdam

Rotterdam zoekt nieuwe balans in kantorenmarkt

Rotterdam wil zich de komende jaren verder ontwikkelen van een typische haven- en industriestad tot een haven- en kennisstad. Om de kenniseconomie verder te voeden en werknemers en organisaties uit de creatieve sector aan te trekken, zet Rotterdam sterk in op onderwijs, huisvesting, gentrificatie en toerisme. De kantorenmarkt heeft eveneens een belangrijk aandeel in het bewerkstelligen van de doelstellingen van de stad. In de speciale publicatie Rotterdam; The Property Perspective analyseert en interpreteert CBRE de belangrijkste trends in de Rotterdamse kantorenmarkt.

Kantorenmarkt
Rotterdam heeft ruim 3,2 miljoen m² kantoorruimte waarvan bijna 80% in de huursector valt. De afgelopen jaren is er een aanzienlijke groei in kantooropname door organisaties in de technologische -, creatieve- en business services sector geweest. Een stap in de goede richting als het gaat om het creëren van een bredere economische basis. Sinds 2013 heeft CBRE jaarlijks een toename van de opname van kantoorruimte gezien, met een piek van ruim 170.000 m² in 2015. Bedrijven uit de business services sector hadden hier met een opname van 80.000 m², oftewel 46%, een bovengemiddeld groot aandeel in. Voor 2016 verwacht de internationale vastgoedadviseur een stabiele groei ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

Marco Clarijs, Director Rotterdam Office
Naast het effect dat de grote opname van serviced offices heeft, lopen er dit jaar en in de periode tot 2020 een groot aantal huurcontracten af. Een deel van deze huurders zal zijn contract weliswaar verlengen en dit levert daardoor geen nieuwe opname op. Een groot  deel van de huurders zal zijn huisvesting echter gaan heroverwegen. Gezien de huidige leegstand, de over het algemeen verouderde kantorenvoorraad en de vraag naar een ander type kantoorruimte ligt de bal nu bij de eigenaren van vastgoed en de gemeente. Zij zullen flink moeten blijven investeren om huurders te behouden en aan te trekken. Transformatie en renovatie op goede locaties zijn hiervoor essentieel. Met name Rotterdam Central Business District, Kop van Zuid en Alexandrium zullen vanwege hun goede bereikbaarheid en multifunctionele karakter bij huurders in populariteit toenemen.
Marco Clarijs, Director Rotterdam Office

Kansen voor beleggers
Transformaties en renovaties zijn voor beleggers steeds vaker haalbaar nu de boekwaarde van lege kantoren na enkele crisisjaren in het algemeen is afgewaardeerd en de vraag naar huisvesting door de aantrekkende economie weer toeneemt. Beleggers kunnen zich in de Rotterdamse kantorenmarkt onderscheiden door een beter passend en moderner aanbod voor de gebruiker te creëren en de duurzaamheid van hun gebouw te verbeteren.

Beleggers kijken weer naar Rotterdam. Afgezet tegen de andere G4 steden bezette Rotterdam met circa 370 € miljoen de tweede plaats qua beleggingsvolume en in het begin van 2016 liet de stad zelfs het hoogste volume zien. Het laatste is het directe resultaat van de verkoop van gebouw “De Rotterdam” door de Rabo Vastgoedgroep aan een consortium van Koreaanse beleggers, vertegenwoordigd door Amundi Real Estate. Naast deze transactie zijn in de afgelopen jaren aardig wat kenmerkende kantoorpanden van eigenaar gewisseld, waaronder FIRST, Central Post, Beurs-WTC en de Maastoren.Er liggen diverse uitdagingen en kansen voor de stad Rotterdam en diverse marktpartijen. Wanneer zij nog steviger inzetten op transformatie en niet vergeten om de bestaande kantorenvoorraad een kwaliteitsimpuls te geven, biedt dit de stad interessante mogelijkheden voor investeerders en (toekomstige) huurders die kunnen profiteren van een gunstige huurprijs. Het evenwicht zal dan hervonden worden en huurgroei zal voor beleggers weer in zicht komen.

 

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.