26
november
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Sale & Leaseback transacties blijven Europese beleggingsmarkt steunen

Ondanks de crisis blijven Sale & Leaseback transacties (S&LB) een toonaangevende rol spelen in de Europese beleggingsmarkt. Dit blijkt uit het laatste rapport van de internationale vastgoedadviseur CB Richard Ellis.

In de eerste helft van 2009, een uitzonderlijk rustige periode, waren dergelijke deals goed voor een bedrag van € 4,1 miljard, oftewel 17% van het Europese totaalvolume. Daarmee wordt het niveau vastgehouden dat in de afgelopen vijf jaar door middel van een zeer snelle groei is bereikt. Lag het aandeel aan S&LB transacties in 2004 nog op 6%, in 2008 werd een aandeel in het totale beleggingsvolume van maar liefst 19% bereikt. Wat in de eerste helft van 2009 vooral opviel was het feit dat de helft van het S&LB volume aan de winkelsector kon worden toegerekend, terwijl het model traditioneel vooral het domein van de kantoor- en bedrijfsruimtesector is.

John Wilson, Hoofd Corporate Strategies binnen de business unit Global Corporate Services van CB Richard Ellis: “De S&LB markt blijft sterk presteren ondanks terughoudendheid bij beleggers, omdat deze transacties voor de koper langjarige en zekere huurinkomsten opleveren en het meestal hoogwaardige panden betreft – precies die assets waar beleggers in de huidige markt naar op zoek zijn. Wat ook opvalt is dat dergelijke transacties zich over steeds meer landen en sectoren verspreiden. Halverwege vorig jaar werkten wij aan dergelijke deals ter waarde van zo’n € 1,5 miljard, dit jaar zit voor ongeveer € 3 miljard in de pijplijn.”

Willem Hendrik van de Wetering, Senior Director Capital Markets: “De Nederlandse cijfers laten eenzelfde beeld zien als de Europese trends. In de eerste helft van 2009 registreerden wij voor ongeveer € 225 miljoen aan S&LB transacties, een aandeel van 16% in de totale markt. In tegenstelling tot de Europese ontwikkeling ging het hier nog altijd hoofdzakelijk om kantoor- en bedrijfsruimte. Daarbij sprongen vooral grootschalige distributiecentra in het oog, zoals de sites van TDG in Veenendaal, van Office Depot in Zwolle en Paperlinx in Diemen en Zutphen. Een belangrijke S&LB transactie in de kantorensector betrof de verkoop van het kantoor van zorgverzekeraar Trias in Gorinchem aan het Hongaarse fonds Fotex.”

Wilson: "Sale and leasebacks vormen een krachtig alternatief voor het aantrekken van kapitaal in het huidige ‘cash is king’ klimaat waarbij het vooroordeel van het ‘tafelzilver verkopen’ als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het betreft daarom een kapitaalbron die qua belang gelijk zou moeten worden gesteld aan iedere andere vorm van eigen of vreemd vermogen. De restrictieve financieringsmarkt is bovendien een belangrijke stimulans voor de S&LB markt. Voor ondernemingen die willen expanderen, een ‘oorlogskas’ voor overnames willen aanleggen of simpelweg de eigen kernactiviteiten willen financieren zijn Sale en Leasebacks een aantrekkelijke manier om in deze moeilijke tijd aan cash te komen.”

Klik op de pdf hieronder voor het gehele rapport

European Sale & LeasebackEuropean Sale & Leaseback