Amsterdam,
28
mei
2015
|
14:23
Europe/Amsterdam

Schaarste woningmarkt leidt tot groeiende interesse van beleggers in nieuwbouw

Marketview residential

Beleggers in de woningmarkt zijn in toenemende mate op zoek naar mogelijkheden om te investeren in nieuwbouwprojecten. Dit is een gevolg van de oplopende schaarste in de woningmarkt. Dit is één van de conclusies uit de vandaag verschenen Marketview over de woningmarkt van vastgoedadviseur CBRE.

Marc van Tilburg, Director Research & Consulting van CBRE, signaleert stevige concurrentie op de markt voor nieuwbouwprojecten in Nederland: “Vorig jaar is een aantal grote woningportefeuilles verkocht. Nu is het aanbod echter schaars, waardoor beleggers zich momenteel vooral richten op de nieuwbouwmarkt. Terwijl Nederlandse institutionele beleggers in het voorbije jaar goed waren voor 92 procent van alle nieuwbouwinvesteringen, staan buitenlandse investeerders nu in de rij om zich in dit segment van de markt te mengen. Dit wakkert de competitie aan.”

 

Aanvangsrendementen onder druk

De grote vraag van beleggers heeft ook zijn weerslag op de prijzen van Nederlandse woningen. De aanvangsrendementen staan verder onder druk, zowel voor eengezinswoningen als voor appartementen. Marc van Tilburg: “De kloof tussen leegwaarde en beleggingswaarde is hierdoor voor het eerst sinds jaren kleiner geworden, wat mede blijk geeft van het vertrouwen van beleggers in de huurmarkt.”

Prijsstijging in héél Nederland

Ook op de markt voor eigenaar-gebruikers zet het herstel op de woningmarkt zich voort. Waar groei in huur- en koopprijzen voorheen was voorbehouden aan grootstedelijke gemeenten, is het herstel nu in alle provincies in Nederland te zien. Hoogste prijsstijgingen zijn te zien in de provincies Noord-Holland en Utrecht. Hier steeg de woningwaarde met gemiddeld 4,1 procent in het eerste kwartaal ten opzichte van een jaar eerder. Woningen in Zeeland en Overijssel zijn over dezelfde periode met gemiddeld 0,2 procent het minst in prijs gestegen.

Vier grote steden

In de vier grote steden zijn flinke verschillen in prijsstijgingen te zien. Woningen in Amsterdam stegen in het eerste kwartaal gemiddeld met 10 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014. De hoofdstad wordt gevolgd door Utrecht met een stijging van 6,9 procent. In Rotterdam werd een huis gemiddeld 3,9 procent meer waard. Den Haag laat van de grote steden de laagste prijsstijging zien. Een huis hier nam gemiddeld 2,5 procent in waarde toe.

U kunt de Marketview over de woningmarkt downloaden op de rechterzijde van deze pagina.

 

 

 

 

 

 

 

Over CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Los Angeles, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2019). De organisatie heeft meer dan 100.000 medewerkers (exclusief bijkantoren) en adviseert eigenaren, beleggers en gebruikers van vastgoed vanuit meer dan 530 kantoren (exclusief bijkantoren) wereldwijd. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en project management, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.