Amsterdam,
13
november
2014
|
15:40
Europe/Amsterdam

Shoppers kiezen voor gemak en beleving

De meerderheid van het Europese winkelend publiek (88%) zoekt een breed aanbod aan retailers en een complete beleving als ze kiezen voor een winkellocatie. Netheid, prijs en gemak blijven voor alle consumenten de belangrijkste factoren, maar het sociale aspect tijdens het winkelen is met name voor de jongere shopper (18-24 jaar) van groot belang. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van CBRE onder 21.000 Europese consumenten uit 21 landen. Het onderzoek maakt de winkelvoorkeuren van verschillende typen consumenten inzichtelijk.

Sociale media is de belangrijkste manier waarop consumenten hun winkelgedrag beïnvloeden. Vrouwen (36%),
18- tot 24-jarigen (40%) en consumenten met een hoog inkomen (35%) maken het meest gebruik van sociale media, bijvoorbeeld om te kunnen profiteren van speciale aanbiedingen en evenementen. Dit aandeel bedraagt bij mannen, de oudere generatie en consumenten met een laag inkomen slechts een derde. Als echter gekeken wordt naar de verschillen tussen jonge consumenten per land zijn grote verschillen zichtbaar. Het is interessant om te zien dat slechts 24% van de Duitse consumenten gebruik maakt van sociale media, vergeleken met maar liefst 60% van dezelfde consumentengroep in Roemenië en 62% in Turkije. Mannen en vrouwen in Groot-Brittannië en Denemarken zijn het minst betrokken als het gaat om winkelen met behulp van sociale media.

Uit het onderzoek blijkt verder dat jonge shoppers gemiddeld twee keer per maand gebruik maken van een winkelcentrum-app. Hieruit spreekt de behoefte dat winkelcentra aantrekkelijker moeten worden gemaakt voor shoppers die slim gebruik maken van technologie, bijvoorbeeld door te investeren in apps die zijn afgestemd op de consument en die de winkelbeleving nog persoonlijker maken.

Om meer te lezen kunt u de samenvatting van het rapport in de rechter kolom downloaden.