Amsterdam,
11
april
2022
|
08:59
Europe/Amsterdam

Sterk eerste kwartaal vastgoedbeleggingen ondanks oplopende rente en inflatie

 

In het eerste kwartaal van 2022 werd er voor € 3,5 miljard in vastgoed belegd. het beleggingsvolume voor logistiek vastgoed kwam uit op ruim € 1,3 miljard, een nieuw record. 38% van het totale beleggingsvolume in het eerste kwartaal vond zijn weg naar de logistieke sector. Dit constateert CBRE Nederland, onderdeel van het beursgenoteerde CBRE Group, 's werelds grootste adviesbureau voor vastgoed, op basis van de eerste kwartaalcijfers van 2022.

De vraag naar logistieke beleggingen blijft onverminderd groot mede vanwege de verwachte structurele groei van online aankopen. Dat, gecombineerd met toenemende vraag naar logistieke ruimte en de schaarste aan ontwikkellocaties, maakt dat beleggers rekening houden met bovenmatige huurgroei van logistieke ruimtes.

Ontwikkeling beleggingsvolume NL


Winkelbelegging weer in trek
De vraag naar winkelvastgoed neemt weer toe. In het eerste kwartaal van 2022 werd er voor € 373 miljoen in winkelvastgoed belegd. Dat is meer dan een verdrievoudiging van het volume ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. De interessante risico/rendementsverhouding trekt zowel particuliere investeerders als specialistische retail-beleggers en beleggende ontwikkelaars.

Kantoren
De kantorensector die van oudsher de meeste beleggersinteresse kende, kent dit jaar een langzame start. Het beleggingsvolume voor kantoren bedraagt in het eerste kwartaal ruim € 605 miljoen. Gedurende de rest van het jaar komen er nog relatief veel kantoorbeleggingen naar de markt, waar veel vraag naar is.

Buitenlandse investeerders
Op de woningmarkt blijft sprake van een boeggolf aan investeringsvraag die maar mondjesmaat haar weg vindt naar woningproducten. In totaal lag het beleggingsvolume op € 940 miljoen. Net als afgelopen jaar werd 80% geïnvesteerd in nieuwbouwontwikkelingen. Mede door deze investeringen worden er weer ruim 2.500 nieuwe huurwoningen ontwikkeld in de strijd tegen het woningtekort. Deze investeringen werden voor het eerst voor meer dan de helft door buitenlandse investeerders gedaan.

Ontwikkeling 2022
Tot op heden volgt het beleggingsvolume aan de verwachting van CBRE, ondanks de stijgende inflatie en rentestijging. Voor de rest van het jaar wordt er meer onzekerheid verwacht bij beleggingsproducten die in grotere mate afhankelijk zijn van financiering, net als bij nieuwbouwproducten die te maken krijgen met aanzienlijk hogere bouw- en financieringskosten. Partijen met veel liquiditeit zullen juist versneld vastgoed willen aankopen, om (een deel) van de hogere inflatie te compenseren in hun huurstromen.

Boilerplate

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.