09
maart
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Sterke vraag naar bulkopslag en stijgende tophuren in logistieke sector

Ook in de logistieke vastgoedmarkt zijn de gevolgen van de economische crisis zichtbaar, met name in de vorm van drastisch teruggevallen beleggingsvolumes. Ondanks dat zijn er enkele sectoren aan te wijzen die goed blijven presteren. Met name food en spare-partdistributie houden stand, terwijl er een sterk verhoogde vraag naar bulkopslag is waar te nemen, met name in de havens van Rotterdam en Amsterdam. In het binnenland weten vooral Breda en Almere zich sterker als logistieke knooppunten te profileren.

Dit blijkt uit de zojuist verschenen Market View over de logistieke vastgoedmarkt in Nederland van vastgoedadviseur CB Richard Ellis.

Verder komt uit het rapport naar voren dat de tophuren voor logistiek vastgoed opvallend genoeg stijgen, terwijl de gebruikersvraag juist is afgenomen. De sterk gestegen yields nopen ontwikkelaars om hogere huren voor hun projecten te vragen, teneinde een acceptabele marge te behouden. Dit mechanisme leidt tot een stijging van de logistieke tophuren, die in Nederland jarenlang stabiel zijn gebleven. Aanvangsrendementen voor logistiek vastgoed zijn in de loop van 2008 sterk gestegen en noteren inmiddels ruim een procentpunt hoger dan een jaar geleden. CB Richard Ellis verwacht dat de bodem van de prijsdaling binnenkort wordt bereikt en ziet gespecialiseerde fondsen dit jaar weer schoorvoetend terugkeren in de markt.

Klik op de link hieronder om het volledige rapport te bekijken

Dutch Logistics Market ViewDutch Logistics Market View