Amsterdam,
28
september
2021
|
15:04
Europe/Amsterdam

Stijgende huurprijzen kantoorruimte Zuidas Amsterdam

De huurprijzen voor kantoorruimte op de Zuidas in Amsterdam laten een stijging zien, stelt vastgoedadviseur CBRE. Dit blijkt uit een aantal recente verhuurtransacties in het derde kwartaal van dit jaar in (ver)nieuwbouwprojecten in het Amsterdamse zakendistrict.

De gestegen huurprijzen worden gerealiseerd op (ver)nieuwbouw projecten zoals Strawinskyhuis en WTC Tower Ten. Als gevolg van deze transacties groeit het huurniveau van kantoorruimte in het topsegment naar gemiddeld 475 euro per vierkante meter per jaar.

Verhuurvolume meer dan verdubbeld

Het herstel van de verhuurmarkt voor kantoren op de Zuidas blijkt ook uit het toegenomen verhuurvolume. Dit bedroeg circa 51.000 vierkante meter in de eerste drie kwartalen van 2021; ruim het dubbele van de 22.000 vierkante meter die in de laatste drie kwartalen van 2020 is opgenomen. Hiermee is een duidelijke verbetering te zien sinds het uitbreken van de coronacrisis.

Niels Hansen Associate Director A&T bij CBRE: “Nu de onzekerheid van de pandemie naar de achtergrond beweegt, durven bedrijven weer beslissingen te nemen over het aanhuren van nieuwe kantoorruimte. Opvallend is dat de opname wordt gedreven door een interessante mix van verschillende typen bedrijven. Zo kiezen advocatenkantoren De Brauw Blackstone Westbroek en DLA Piper er bewust voor om op de Zuidas te blijven en te verhuizen naar gerenoveerde en verduurzaamde (ver)nieuwbouwprojecten. En na de keuze van Uber voor de Zuidas begin 2020, is het besluit van softwareontwikkelaar Jetbrains voor Terrace Tower eerder dit jaar wederom een bevestiging van de toenemende aantrekkingskracht van de Zuidas op techbedrijven. Wij zien hetzelfde binnen de groep partijen die zich nu actief oriënteren op het huren van nieuwe kantoorruimte op de Zuidas. Wanneer deze ontwikkeling zich doorzet, verwachten wij dat het verhuurvolume op de Zuidas in 2021 ruim boven het langjarige gemiddelde van 55.000 vierkante meter per jaar zal uitkomen.”

Gelijke ontwikkeling in andere Europese kantorensteden

Joep van Vliet, Head of Research bij CBRE Nederland voegt toe: “In heel Europa zien we dat bedrijven een sterke voorkeur hebben voor duurzame, gezonde en kwalitatief hoogwaardige kantoren. Met name in de steden waar veel bedrijven in de technologie- en mediasector gevestigd zijn, zien we dat dit leidt tot stijgende huren. Bedrijven in deze sector hebben nauwelijks last gehad van de recessie en groeien nu sterk door. Met de huurgroei gaat de Amsterdamse Zuidas gelijk op met de grote Europese kantorensteden. Ook in Stockholm, Frankfurt en Londen stijgen de huren.”