27
april
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Stijging aanvangsrendementen neemt sterk af in rustig eerste kwartaal

Het eerste kwartaal van 2009 heeft volgens verwachting de vastgoedmarkten in Nederland in nog rustiger vaarwater gebracht. Terwijl de kantooropname nog enigszins op peil bleef, met een daling op jaarbasis van zo’n 15%, zakte de logistieke opname met 40% in en bleef het beleggingsvolume steken op circa € 470 miljoen, het laagste volume van de afgelopen vijf jaar. Dit blijkt uit de laatste MarketView van vastgoedadviseur CB Richard Ellis.

Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat de scherpe stijging van de aanvangsrendementen voor eersteklas kantoor- en bedrijfsruimte grotendeels achter de rug is. Wel zit de winkelsector momenteel in de hoek waar de klappen vallen met sterk dalende omzetcijfers, hetgeen de huren onder druk zet en vooral buiten de A-locaties nog ruimte voor afwaardering laat.

CB Richard Ellis verwacht dat de markt qua volume in de tweede helft van het jaar weer aantrekt, hoewel de eerste waardestijgingen niet vóór 2010 zijn te verwachten. Daarnaast ziet de vastgoedadviseur de markthuren dalen als gevolg van de sterke vraaguitval. Dit mede als gevolg van het feit dat een deel van de eigenaren gedwongen zullen zijn incentives in te ruilen voor directe cashflow, waardoor er lucht uit de huurprijzen wordt gelaten.

Lees hieronder de volledige Engelstalige MarketView


Market View Dutch Property Q1Market View Dutch Property Q1