11
februari
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

The Big Six: de 6 belangrijkste trends in de logistieke vastgoedmarkt voor 2014

CBRE heeft de zes belangrijkste trends in de logistieke vastgoedmarkt van Europa voor 2014 op een rij gezet.

Meer investeringen, efficiëntie in de supply chain en de groei van opkomende markten zullen onder meer hun impact hebben op de sector.

1. Huurgroei
Een hernieuwde huurgroei zal in 2014 grote impact hebben op de logistieke sector. Het herstel dat in 2013 is ingezet zal in Europa naar verwachting doorzetten met een groei van het BNP en de industriële productie van respectievelijk 1,3 en 1,5%. Huurgroei wordt met name in Groot-Brittannië verwacht, gevolgd door Duitsland, Frankrijk en sommige delen van Centraal en Oost-Europa.

2. Aanhoudende beleggingsdruk
De focus van beleggers verschoof vorig jaar naar bedrijfsruimte en de verwachting is dat dit in 2014 doorzet. Samenwerking tussen gespecialiseerde belegger-ontwikkelaars en kapitaal van derden, zoals Sovereign Wealth Funds en overzeese pensioenfondsen, heeft een fors deel van de omzetgroei in 2013 gestut. De verwachting is dat deze ontwikkeling blijft aanhouden. Een andere duidelijke trend is de toenemende interesse van private equity.

3. Innovatie in orderverwerking
De groei van online retailing heeft het afgelopen jaar in sommige markten meer dan 40% van de logistieke opname veroorzaakt. Het aantal transacties zal verder blijven stijgen als we de voorspelde dubbelcijferige groeicijfers voor online retailing in de komende vijf jaar als leidraad nemen.

CBRE verwacht een toenemende concurrentie binnen de logistiek die partijen de kans geeft om volumegroei te bewerkstelligen of lokale levercapaciteit te verwerven. Om betrouwbaar en kosteneffectief te kunnen leveren is een verdere innovatie van pakketdiensten te verwachten. Dit vereist de opbouw van een fijnmazig netwerk van stedelijke distributie nabij de grote bevolkingscentra.

4. Groei van opkomende markten
Een aantal opkomende markten in Oost-Europa en Afrika zal profiteren van het economisch herstel en het groeiend bestedingsvolume van hun handelspartners. De groeiprognoses voor deze opkomende markten zijn hoog, zo zullen de zes grootste markten in Afrika naar verwachting met circa 4,6% groeien. Ter vergelijking, voor de Duitse en Engelse markt is dit respectievelijk 1,6% en 2,4%.

5. Focus op efficiency
Met verbeteringen in de verbinding tussen West- en Oost-Europa en de groei van industriële productie zal er in 2014 meer outsourcing plaatsvinden naar gespecialiseerde logistieke dienstverleners. De zoektocht naar efficiëntie richt zich met name op optimaal bereikbare sites en stedelijke locaties waar hoge volumes overgeslagen kunnen worden. Centralisatie van activiteiten en optimaal voorraadbeheer zijn de belangrijkste voordelen van XXL distributiecentra, waar vorig jaar de vraag aanzienlijk naar groeide.

6. Speculatieve nieuwbouw
In 2014 zijn de omstandigheden rijp voor een hervatting van de ontwikkeling van nieuwe distributiecentra, ook op risico. Behalve built-to-suit ontwikkelingen heeft er in de afgelopen jaren weinig in de logistieke pijplijn gezeten. Een verbetering van de gebruikersmarkt en toenemende interesse van beleggers hebben ontwikkelaars aangemoedigd om op een toenemend aantal locaties nieuwe speculatieve ontwikkelingen te beginnen.