15
juli
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tweedeling kantoren- en winkelmarkt in H1 2009

In de eerste helft van 2009 is zowel binnen de kantoren - als de winkelmarkt een tweedeling ontstaan tussen de meest hoogwaardige objecten op toplocaties enerzijds en de overige categorieën anderzijds. Dit blijkt uit de vorige week verschenen ‘Market Views’ van CB Richard Ellis met als titels ‘Randstad Offices’ en ‘Dutch Retail Property Market’.

Voor de meest hoogwaardige kantoren en winkels op toplocaties lijkt de trend van stijgende aanvangsrendementen tot stilstand te zijn gekomen, hetgeen erop duidt dat de waarden van deze vastgoedcategorie de bodem hebben bereikt. Voor de overige kantoor- en winkelruimte geldt dat de aanvangsrendementen licht verder zijn gestegen. De stabilisatie van het topsegment zal een positief effect hebben op de toekomstige ontwikkeling van de beleggingsmarkt. Door te speculeren op de laagste prijzen waren potentiële kopers de afgelopen kwartalen in afwachting van het goede instapmoment. Mede hierdoor is het transactievolume binnen zowel de kantoren - als de winkelbeleggingsmarkt achtergebleven. Door de nieuwe marktsituatie zullen naar verwachting meer beleggers toetreden met als gevolg een hoger transactievolume in de tweede helft van het jaar. De omvang van de transacties en het aantal zal echter nog steeds bescheiden zijn vergeleken met voorgaande jaren.

Ook binnen de verhuurmarkt presteert eersteklas kantoorruimte en winkelruimte beter dan de overige segmenten. Door een teruglopende vraag en een oplopend aanbod staan de huurprijzen van zowel kantoren als winkels onder druk en is er zelfs sprake van een lichte daling. Hoogwaardige kantoren, die door het stagneren van de nieuwbouwproductie schaars zijn geworden, hebben met behulp van incentives het huurprijsniveau van het voorgaande jaar echter kunnen behouden. Ook binnen het A1-gebied van de grootste Nederlandse binnensteden zijn de huurprijzen op niveau gebleven. De verwachtingen voor de verhuurmarkt zijn echter minder gunstig. Voor de komende anderhalf jaar wordt een verdere krimp van de Nederlandse economie voorspeld. Door een teruglopende werkgelegenheid en verdere omzetdalingen binnen de detailhandel zullen de verhuurmarkten van respectievelijk kantoren en winkels het ook in de tweede helft van het jaar moeilijk krijgen.

Klik hieronder om de volledige Engelstalige rapporten te lezen

Dutch Retail Property MarketDutch Retail Property Market
Randstad OfficesRandstad Offices