01
november
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Uitbreiding PropertyMatch naar Europa heeft verdubbeling handelsvolume tot gevolg

PropertyMatch, het online handelsplatform voor aandelen in niet-genoteerde vastgoedfondsen (zogenaamde secondary’s) van CBRE, heeft in het tweede jaar een grote toename in transacties verwerkt.


Dit is mede het gevolg van de uitbreiding van het PropertyMatch platform naar Europa in januari 2011.
In het afgelopen jaar werd voor meer dan €500 miljoen aan units verhandeld via het platform, vergeleken met circa €290 miljoen in het eerste jaar. Het aantal transacties verdubbelde, in dezelfde periode werden meer dan 122 transacties geregistreerd.

Meer dan 115 fondsen - waarvan 25 Europees - profiteren momenteel van de liquiditeit die PropertyMatch biedt. Dit is bijna een verdrievoudiging van het aantal fondsen dat vorig jaar via het platform werden aangeboden. Het aanbod betreft momenteel een aantal Pan-Europese fondsen en een aantal gespecialiseerde fondsen met een focus op Frankrijk, Duitsland, Portugal en de Scandinavische landen.

Paul Robinson, Executive Director CBRE Real Estate Finance, zegt hierover: “Twee jaar geleden zijn we begonnen met PropertyMatch met als doel het verbeteren van de liquiditeit en transparantie van de niet-beursgenoteerde vastgoedsector, alsmede met het aantrekken van een breder spectrum van investeerders. We zijn blij dat we nieuwe beleggers hebben mogen verwelkomen die nog niet eerder actief zijn geweest in deze markt. Dit is een trend die zich voortzet.”

Volgens Casper van Grieken, Director Real Estate Finance Nederland, heeft het platform bewezen dat het ook voor Europese fondsen uiterst waardevol is. “PropertyMatch is hard op weg om de virtuele marktplaats voor secundaire fondsen te worden. Het bereikt een groot aantal beleggers in Europa die het systeem hebben omarmd en het zowel gebruiken als barometer voor het marktsentiment of als marktplaats”.

PropertyMatch heeft bijgedragen aan meer transparantie en liquiditeit in de niet-genoteerde vastgoedmarkt door te voorzien in een betrouwbaar en innovatief platform waar beleggers bied- en laatprijzen kunnen zien van aandelen in niet-genoteerde vastgoedfondsen. Dit gebeurt via een anoniem, online handelsscherm. Beleggers kunnen hier zelf hun prijzen en gewenst volume afgeven, zonder dat zichtbaar wordt wie de achterliggende partij is. Op deze manier functioneren de beleggers in feite zelf als ‘market makers’ en wordt voor de verschillende fondsen duidelijk welke waarde er in de secundaire markt aan wordt toegekend. PropertyMatch is opgezet en wordt beheerd door CBRE en GFI.