Amsterdam,
18
maart
2022
|
10:29
Europe/Amsterdam

Utrecht gaat woningen bouwen op kantoorlocaties

De gemeente Utrecht zal de huidige woningmarktkrapte tegen willen gaan door veel tijdelijke woningen in te zetten en op kantoorlocaties woningen bij te bouwen. CBRE Nederland, onderdeel van het beursgenoteerde CBRE Group, 's werelds grootste adviesbureau voor vastgoed, verwacht dit na een analyse van de verkiezingsuitslag in de 5 grootste Nederlandse gemeenten.

Beoogde en voor de hand liggende coalitiepartijen GroenLinks, D66, VVD & PvdA staan voor diverse uitdagingen in het bouwprogramma. Naast discussies over het bouwprogramma zal er discussie ontstaan over in hoeverre additionele bouw- en prijsverplichtingen in het bestemmingsplan moeten worden vastgelegd. Het belangrijkste discussiepunt voor de coalitievorming is de uitbreidingslocatie Rijnenburg, de standpunten van de twee grootste partijen GroenLinks en D66 ligger hierover ver uit elkaar.

Voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw zijn er vanuit gemeentelijk perspectief hoge ambities voor verduurzaming van de woningvoorraad in de stad. Voor beleggers en projectontwikkelaars lijkt de kans hierdoor groot dat er meer sturing en regulering komt in de realisatie en exploitatie van woningbouw vanuit de gemeente. Er zullen afspraken gemaakt worden met projectontwikkelaars over het bouwprogramma, prijsstelling en toewijzing van de woningen. 

Een vast bouwprogramma met huurplafonds, maximale huurverhoging en eisen voor woninggrootte zal nieuwe ontwikkelingen van ontwikkelaars onder druk zetten. De krapte op de woningmarkt zal hierdoor toenemen omdat de voortgang van woningbouwproductie door stapeling van regulering wordt bemoeilijkt.

Boilerplate

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.