Amsterdam,
08
februari
2021
|
07:57
Europe/Amsterdam

Vastgoedbeleggingsmarkt 2021: Uneven road to recovery

Misschien wel het roerigste jaar van het afgelopen decennium is voorbij. Tijdens ons Outlook-event op 21 januari maakten we de balans op. Wat bleek? Er is best veel belegd op de vastgoedmarkt, zeker voor een crisisjaar. Niet alle sectoren presteerden even goed – zoals niet alle Nederlanders ongeschonden door de crisis komen. Maar net als de maatschappij heeft de vastgoedmarkt 2020 in het algemeen goed doorstaan. Sterker, het was het op drie na beste beleggingsjaar ooit. Daar zag het er in het begin niet naar uit. 

Door Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets

Algemene vlootschouw 

Ik denk dat veel van ons na die eerste lockdown-persconferentie de balans opmaakten voor zichzelf. Sta ik nog wel achter wat ik doe? Gaat alles hoe het zou moeten gaan? Hoe ziet mijn toekomst eruit? De een reageert heftiger op zulke ontwikkelingen dan de ander, maar zo’n algemene vlootschouw zal iedereen gemaakt hebben. En de vooruitzichten voor de korte termijn zullen zelden rooskleurig zijn geweest – ook bij ons niet.

Redelijk ongeschonden uit de crisis 

Naarmate het jaar vorderde, bleek dat negatieve onderbuikgevoel in de meeste gevallen onterecht. Natuurlijk, we zitten midden in een serieuze medische crisis en de contactbeperkingen zijn zwaar. Maar mede dankzij overheidssteun ligt het aantal faillissementen lager dan in 2019, raakten minder mensen werkloos dan gevreesd en draaiden veel sectoren zelfs beter dan ooit.

Minderheid harder geraakt 

Degenen die hun baan wel kwijtraakten, of gaan verliezen, krijgen het vast nog een tijd zwaar. Hetzelfde geldt voor de horeca- en winkelondernemers die failliet gaan. We kunnen helaas niet zeggen dat iederéén ongeschonden uit de crisis komt. Wel dat het een minderheid betreft. En omdat onze economie weer gaat herstellen, geloven we bij CBRE dat die minderheid snel weer aan het ondernemen slaat.

Ongelijkmatige schade inhalen 

Net als de samenleving, is de vastgoedbeleggingsmarkt disproportioneel geraakt door de coronacrisis. En net als de samenleving staat de markt desondanks aan de vooravond van een periode van algemeen herstel: beleggers kunnen niet wachten om aan de slag te gaan, zoals de meeste Nederlanders staan te trappelen om kroeg, restaurant en buitenland weer op te zoeken.

Weer goed, maar anders 

Gaat alles dan weer hetzelfde worden? Dat denk ik niet. Ik verwacht dat we op onze weg naar herstel bewustere, slimmere en efficiëntere keuzes gaan maken dan voor de coronacrisis. Bijvoorbeeld op het gebied van reizen: gaan we weer drie keer per maand naar Londen op en neer voor een vergadering? Of vijf keer per week de spits doorstaan om op kantoor te doen wat thuis ook had gekund?

Real Estate Market Outlook 2021 

Dit jaar hebben we op meerdere fronten een inhaalslag te maken. Hoe die er op de vastgoedbeleggingsmarkt uitziet? Daar stonden we uitgebreid bij stil tijdens ons Outlook-event op 21 januari. Dat doen we ook in onze Real Estate Market Outlook 2021. We blikken terug op 2020 en kijken vooruit naar de ontwikkelingen, kansen en uitdagingen in het nieuwe beleggingsjaar.

Wil je meer lezen over de ‘Uneven road to recovery’? Vraag het rapport hier aan.