Amsterdam,
07
juli
2017
|
09:34
Europe/Amsterdam

Vastgoedbeleggingsvolume H1 2017 overstijgt H1 recordjaar 2016

In de eerste helft van 2017 heeft CBRE bijna € 6,2 miljard aan transacties in Nederlands commercieel vastgoed genoteerd. Dit volume ligt 11% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks dat het eerste kwartaal gekenmerkt werd door onzekerheid rondom de verkiezingen bleef de vraag naar Nederlands vastgoed groot.

Raphael Rietema, Senior Analyst EMEA Research, CBRE
Beleggers zijn in toenemende mate op zoek naar investeringskansen om van huurgroei te profiteren. Nederland is één van de landen in Europa die de meeste huurgroei laat zien op de kantorenmarkt, traditioneel het grootste segment op de beleggingsmarkt. De beperkte bouwactiviteit – ook in Europees perspectief – geeft beleggers vertrouwen dat de schaarste op de kantorenmarkt verder toeneemt en dat meer huurgroei in het verschiet ligt.
Raphael Rietema, Senior Analyst EMEA Research, CBRE

Uit CBRE’s rapport The Property Perspective: Capital Markets blijkt verder dat de interesse van beleggers opschuift naar nieuwe marktsegmenten. Een voorbeeld hiervan is kleinschalige bedrijfsruimte (“light industrial”), een type vastgoed dat zich traditioneel laat kenmerken door gefragmenteerd eigendom en kleinschalige gebruikers. Gedreven door structurele veranderingen in de markt - zoals het groeiende belang van e-commerce en last mile deliveries - zien beleggers dit als groeimarkt.
Andere sectoren waarin de internationale vastgoedadviseur veel beleggingsactiviteit ziet, zijn retail – ondanks aanhoudende spanningen in het winkellandschap – en hotels. Zowel toeristische als zakelijke overnachtingen laten een sterke groei zien door toegenomen consumentenbestedingen en bedrijfsresultaten. De hotelmarkt trekt daarmee de interesse van grote internationale beleggers.

Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE
We zien dat er voorzichtig meer interesse ontstaat voor objecten in gebieden waar we 6-18 maanden geleden nog weinig beleggersactiviteit zagen. Kapitaal beweegt naar de regionale steden en secundaire locaties in de Randstad, gedreven door een groeiende economie, een beperkt aanbod aan kwalitatief hoogwaardig vastgoed en spillover-effecten van schaarste op de Amsterdamse kantorenmarkt. Zoals in CBRE's Outlook 2017 beschreven, gaan we uit van een sterk vastgoedbeleggingsjaar dat waarschijnlijk rond het topniveau van 2016 uit zal komen.
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE

FD: De Nederlandse kantorenmarkt bezig aan een wederopstanding

07
jul
2017
fd.nl
Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.