Amsterdam,
14
juli
2022
|
11:45
Europe/Amsterdam

Vijf eenvoudige stappen om de luchtkwaliteit op de werkplek te verbeteren

Voor kantoorgebruikers is de binnenluchtkwaliteit al enige tijd een punt van zorg. Dat blijkt opnieuw uit ons recente sentimentonderzoek onder kantoorgebruikers in de EMEA-regio: 50% van de zakelijke gebruikers geeft aan dat de kwaliteit van de binnenlucht een van de belangrijkste criteria is bij de keuze van een gebouw.

Maar de binnenluchtkwaliteit is niet alleen belangrijk voor kantoorgebruikers en hun werknemers. Bij verhuurders en facilitair managers staat het onderwerp ook hoog op de agenda, vooral nu er steeds meer erkenning is voor de sleutelrol die de luchtkwaliteit op de werkplek speelt bij het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van werknemers.

Maar wat zijn de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit op de werkplek?

Uit onderzoek blijkt dat een slechte luchtkwaliteit de productiviteit met maar liefst 23% kan verminderen.¹  Ook kunnen werknemers door slechte lucht meer last krijgen van allergieën, droge huid en bronchiale aandoeningen. En de meeste mensen zullen wel bekend zijn met de 'hersenmist' die je kunt ervaren als je te lang in een slecht geventileerde vergaderruimte hebt gezeten.² De kans is groot dat werknemers in een ongezonde werkomgeving minder goed presteren, en ze zullen waarschijnlijk ook minder lang in dienst blijven. Werkgevers zien dit probleem nu ook, en het is een punt van zorg voor verhuurders en hun facilitair managers, die de gebouwen effectief en efficiënt moeten laten draaien.

Stakeholders in de vastgoedsector nemen inmiddels maatregelen om gezondere werkomgevingen te creëren, met de nadruk op het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit. En die verbeteringen hoeven niet duur te zijn. 

Er is ook ondersteuning op dit gebied. Brancheorganisaties zoals de British Property Federation hebben bijvoorbeeld gidsen uitgebracht voor eigenaars van bedrijfsgebouwen, waarin doelstellingen zijn opgenomen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit.³

Wij zien vijf belangrijke stappen die genomen kunnen worden om een betere werkomgeving te creëren:

1.        Bekijk eerst het hele gebouw

Als facilitair manager kijken wij naar alle aspecten van het gebouw - het bouwjaar, de onderhoudsstaat en hoe het gebruikt wordt. Gebouwen die meer dan vijf jaar oud zijn, voldoen waarschijnlijk niet aan de best-practiceventilatienormen, wat een vergroot risico met zich meebrengt. Maar denk ook aan de indeling, het ontwerp, de systemen en hoe de ruimtes benut worden. Een analyse van het gebouw als geheel is van cruciaal belang voordat er een beslissing wordt genomen.

2.        Begin met kleine aanpassingen

Kleine stappen kunnen tot grote veranderingen leiden. Soms zijn kleine gedragsaanpassingen zoals het sluiten of openen van ramen en deuren al voldoende om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren. Daarnaast kunnen de voorzieningen in een gebouw beter afgesteld worden - denk bijvoorbeeld aan de ventilatiesystemen. Zo kan zonder veel geld uit te geven een grote impact worden gemaakt. CBRE Breathe is een dienst die klanten aan de hand van analyses inzicht geeft in de factoren die van invloed zijn op de luchtkwaliteit, waarna strategieën om gezonde omgevingen te creëren ontwikkeld kunnen worden.

3.       Gebruik data

Een paar strategisch geplaatste luchtkwaliteitsmeters geven realtime inzicht in de omstandigheden in de kantooromgeving. Samen met andere meetgegevens, bijvoorbeeld over de temperatuur en verlichting, kunnen facilitair managers deze data gebruiken om de systemen van een gebouw actief te beheren. 

4.       Deel realtime cijfers

Het delen van realtime cijfers over de luchtkwaliteit via bedrijfsapps of beeldschermen laat werknemers zien dat een gezonde werkomgeving hoog op de agenda staat, vooral als er ook snel wordt ingegrepen als de luchtkwaliteit verslechtert. Zo weten mensen dat ze met een gerust hart op kantoor kunnen werken.

5.       Streef naar accreditatie

Luchtkwaliteitsmeters komen ook van pas bij WELL- en RESET-accreditaties, en ze sluiten aan bij uw ESG-waarden en -doelstellingen.

CBRE Breathe in de praktijk

Bij een van onze Europese klanten installeerden we 41 sensoren om de binnenluchtkwaliteit te meten. Daarnaast kreeg deze klant een dashboard met realtime data en belangrijke informatie waarmee de operationele efficiëntie en de luchtkwaliteit verbeterd konden worden.

Deze eerste stap overtuigde de klant te investeren in een slim monitoringsysteem, waarmee vervolgens over een periode van vijf jaar 1 miljoen dollar op de energiekosten werd bespaard. 

Kleine stappen zetten naar een gezond gebouw is vaak al genoeg om de productiviteit te verhogen, de tevredenheid van de werknemers te vergroten en een aanzienlijke hoeveelheid energie te besparen. De kosten die daarbij komen kijken moeten niet worden gezien als een drempel, maar als een investering die zich vrijwel onmiddellijk begint terug te betalen.

Meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.


 

¹ Satish, et al. 2012. Direct Effects of Low-to-Moderate CO2 Concentrations on Human Decision-Making Performance. [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3548274/].

² Wereldgezondheidsorganisatie. 2013. Health effects of particulate matter

³ BPF. 2021. The Indoor Air Quality Guide and Canvas.

Boilerplate

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.