Amsterdam,
21
maart
2017
|
11:10
Europe/Amsterdam

Voormalig Hospice Wallon in Amsterdam krijgt een nieuwe eigenaar

De Franse Staat heeft het voormalig Hospice Wallon verkocht aan Walen Weeshuis B.V. van Cees-Jan Zegers en Huub Verwoolde. Het monumentale gebouw ligt aan de Vijzelgracht 2/2a, hoek Prinsengracht in Amsterdam en huisvest momenteel het Franse Consulaat-Generaal en taal- en cultuurcentrum Institut Francais des Pays-Bas, ook wel beter bekend als ‘Maison Descartes’. Het Hospice Wallon heeft een bruto vloeroppervlakte van circa 5.000 m² en ligt op meer dan 2.000 m² eigen grond. Een verkoopprijs is niet bekendgemaakt.

Sinds de oplevering in 1671 is het voormalig Waalse weeshuis in handen geweest van slechts twee eigenaren: de Waalse Kerk en de Franse Staat. Het gebouw deed ongeveer 300 jaar dienst als weeshuis voor de Waalse Kerk en is in de loop der eeuwen flink uitgebreid. In 1967 is het gebouw verkocht aan de Franse Staat, die er het Institut Français des Pays-Bas en het Franse Consulaat-Generaal vestigde. Inmiddels is het gebouw te groot voor het Franse Consulaat-Generaal – en dat was de reden om het te verkopen. Het Institut Français sloot op 30 juni jl. de deuren in Amsterdam. 

Cees-Jan Zegers licht de aankoop toe: "Wij zijn zeer verguld met de gunning door de Franse Staat en zijn voornemens voor het gehele object een passende bestemming met gebruiker te vinden. Het resultaat moet een toevoeging zijn voor de stad Amsterdam. Onze handen jeuken om dit monument op deze prachtige locatie te restaureren.”

Gedurende het verkoopproces trad Cushman & Wakefield op als adviseur van de Franse Staat. CBRE heeft het Walen Weeshuis B.V. geadviseerd.

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.