19
november
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Vraag naar XXL distributiecentra neemt versneld toe

- Groei van online winkelen belangrijkste element in de gebruikersvraag -

De herinrichting van logistieke ketens, gestimuleerd door de snelle groei van online winkelen, zorgt voor een aanzienlijke toename van de vraag naar XXL distributiecentra (> 50.000 m² ). Dit blijkt uit het laatste onderzoek van vastgoedadviseur CBRE, The Market for XXL Warehouses.

Toenemende ordercomplexiteit, behoefte aan snellere levertijden en de flexibiliteit om met een sterk wisselende vraag om te kunnen gaan zijn een paar factoren die resulteren in de aanpassing van logistieke netwerken. Dit is met name relevant voor logistieke operaties die e-commerce ondersteunen. Dit bleek eerder al uit CBRE’s studie Logistics and E-commerce – The impact of E-commerce on logistics real estate.

Sinds het begin van 2012 is de Europese opname van XXL distributieruimte gestegen tot boven de 4 miljoen m² . Dit komt overeen met circa 14% van de totale bedrijfsruimtemarkt in Europa, afgezet tegen 5-6 % in de jaren 2010-2011. De eerste helft van 2013 laat een vergelijkbaar niveau zien. Hoewel het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland domineren, zijn XXL distributiecentra in heel Europa goed voor een steeds groter deel van de totale markt.

Amaury Gariel, Head of EMEA Industrial & Logistics, CBRE: " De duidelijke groei in de vraag naar XXL distributiecentra vloeit eveneens voort uit de consolidatie van operaties naar minder, maar grotere en centraal gelegen knooppunten. Deze kunnen op efficiëntere wijze een groot achterland beleveren dan via traditionele netwerken mogelijk zou zijn.

Dries Castelein, Senior Director Industrial & Logistics: “Veranderende retail blijft een belangrijke motor voor de vraag naar logistiek vastgoed en brengt nieuwe uitdagingen en kansen voor de logistieke sector. Ook in Nederland zien we deze ontwikkeling. Recente voorbeelden zijn de grootschalige nieuw ontwikkelde distributiecentra van Action, Edco, Wehkamp, Docdata, en V&D.”

De toenemende vraag naar grotere panden is met name voor winkelketens relevant. Zij waren dan ook goed voor meer dan tweederde van de totale opname van XXL distributieruimte in de periode 2010-2013.
‘Third party’ logistieke dienstverleners (3PL) waren eveneens goed voor een aanzienlijk deel van de XXL opname in deze periode (22%). 3PL’s opereren echter meestal namens een of meerdere verladers, waardoor dit cijfer waarschijnlijk de daadwerkelijke bijdrage van winkelketens aan de totale vraag onderschat.

XXL WarehousesXXL Warehouses