07
juni
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Waardegroei Europees vastgoed zet door

De Europese vastgoedwaarden zijn in het eerste kwartaal van 2010 verder gestegen, waardoor de trendomslag van eind 2009 is bestendigd. Dit blijkt uit de zojuist verschenen tweede editie van de European Valuation Monitor van vastgoedadviseur CB Richard Ellis.

Met een stijging van 0,4% op kwartaalbasis was de waardegroei overigens zeer bescheiden; op jaarbasis is nog altijd sprake van een verlies van 4,3%. Wel liet in het eerste kwartaal Frankrijk voor het eerst een bescheiden groei noteren, waar dit in het laatste kwartaal van 2009 alleen voor het Verenigd Koninkrijk gold. Hier stegen de waarden in het eerste kwartaal met maar liefst 4,4%. Het Verenigd Koninkrijk is het enige land dat ook op jaarbasis een waardegroei laat zien van maar liefst 10,1%.

Daar staat tegenover dat de waarden in Zuid-Europa verder zijn weggezakt. De onzekerheid over de financiële positie van de landen in deze regio blijkt te hebben doorgewerkt in het beleggersvertrouwen. De waarden in de landengroep Zuid-Europa & Ierland daalden met maar liefst 1,6%, een verslechtering ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook in de groep Benelux/Oostenrijk/Zwitserland daalde het vastgoed verder in waarde. Met een daling van 1,2% op kwartaalbasis was dit na Zuid-Europa de minst presterende regio.

Evenals in het laatste kwartaal van 2009 kwam de waardestijging vooral voor rekening van het winkelvastgoed. Buiten het VK lieten kantoren nog forse waardedalingen zien, maar de goede performance van Londen City en West End gaf de kantorensector op Europese schaal toch een iets hoger groeicijfer mee dan voor bedrijfsruimte gold.

De European Valuation Monitor wordt opgemaakt aan de hand van de reguliere taxaties van standing investment portefeuilles, uitgevoerd door de internationale en landelijke taxatieteams van CB Richard Ellis in Europa. CB Richard Ellis beoogt hiermee de transparantie te vergroten door een indicatie te geven van de waardeontwikkelingen op de Europese vastgoedmarkten.

Om het gehele Engelstalige rapport te lezen, klik op de pdf hieronder.

European Valuation MonitorEuropean Valuation Monitor