Amsterdam,
25
juni
2015
|
11:51
Europe/Amsterdam

Wereldhave koopt winkelportefeuille van €730 miljoen

Klépierre en Wereldhave hebben overeenstemming bereikt over de overname van negen winkelcentra in Nederland voor € 730 mln. Het gaat om centra die buiten de vier grote steden liggen en het zijn middelgrote stadsdeelcentra of wijkcentra met boodschappenfunctie: 

Nieuwegein – Cityplaza I en II

Heerhugowaard – Middenwaard

Tilburg – City Centre Tilburg

Rijswijk – In de Bogaard

Amersfoort – Emiclaer

Arnhem – Presikhaaf

Dordrecht – Sterrenburg

Zoetermeer – Oosterheem

Zwolle – Stadshagen

De centra hebben een gemiddelde omvang van ruim 24 duizend vierkante meter en trekken gemiddeld zo’n vier miljoen bezoekers per jaar. Inclusief transactiekosten vertegenwoordigt de transactie een waarde van € 770 mln en wordt 236.000 m² van eigenaar gewisseld.

Oorspronkelijk waren de winkelcentra eigendom van Corio, maar dat vastgoedconcern werd onlangs overgenomen door Klépierre. Samen richten zij zich op winkelcentra met een landelijke of internationale uitstraling en daar vallen deze middelgrote centra niet onder. Wereldhave heeft juist een heroriëntatie achter de rug waarbij het zich concentreert op middelgrote winkelcentra waarbij de boodschappenfunctie bepalend is.
Het bedrijf kocht vorig jaar oktober al zes Franse winkelcentra van Unibail-Rodamco voor een bedrag van 850 miljoen euro. De nieuwe miljoenenovername betekent een verdubbeling van de Nederlandse portefeuille, naar achttien centra.Wereldhave trekt nog eens vijftien miljoen euro uit om de winkelcentra op te knappen.

De transactie wordt gefinancierd met een aandelenemissie en bestaande leningen. Daarnaast worden er enkele kantoren in Parijs verkocht.

Bij deze transactie zijn betrokken: Goldman Sachs als sole global coördinator en Kempen & Co en ING.
CBRE trad op als commercieel adviseur en Allen & Overy, Houthoff Buruma en Boekel DeNeree waren de juridische adviseurs.

 

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.