Amsterdam,
08
augustus
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Winkelbeleggingsmarkt leeft op in eerste helft 2014

In de eerste helft van 2014 kende de Nederlandse winkelvastgoedmarkt een sterk oplevende beleggingsmarkt, terwijl de gebruikersmarkt achterbleef.

Dit blijkt uit de nieuwe MarketView Retail 2014 H1 van vastgoedadviseur CBRE. Op de gebruikersmarkt werd ongeveer 190.000 m² winkelruimte opgenomen. Dit cijfer is hoger dan het resultaat van 2013 H1, waarmee de sterke opnamedaling die 2013 kenmerkte tot staan lijkt te zijn gebracht. De grootste opnames in 2014 H1 werden verricht door discounters, modeketens (Primark, H&M, Zara) en supermarkten.

Behalve de G4, Maastricht en Groningen had ook de historische binnenstad van Leiden veel belangstelling. Onder meer het nieuwe project Catharinasteeg vond hier haar belangrijkste trekker in H&M. Enkele nieuwkomers in Nederland vonden units op A2 winkellocaties in Amsterdam zoals Heiligeweg en Utrechtsestraat. Hoewel deze locaties veel mutaties zien, wordt vacante winkelruimte relatief snel ingevuld door buitenlandse retailers die zich aangetrokken voelen door de sfeer van deze winkelstraten. Deze is anders dan die van de ‘main stream’ A1 locaties.

Op de winkelbeleggingsmarkt werd ruim € 780 miljoen geïnvesteerd, tegen circa € 805 miljoen in heel 2013. Enkele grote transacties stuwden het beleggingsvolume op, zoals de verkoop van de winkelcentra portefeuille van Corio aan Mount Kellett/Sectie5. Het grootste deel van het beleggingsvolume werd gerealiseerd in Q1. Door de langere doorlooptijd van transacties zullen veel van deze deals geïnitieerd zijn in 2013. Het beeld van toenemende activiteit in Nederland komt overeen met het beeld van Europa waar beleggers in H1 zich richtten op grote portefeuilles en grote winkelcentra. Hoewel Nederland nog geen core target is, onderschrijft de komst van een partij als Mount Kellett dat er interesse is van beleggers die - anticiperend op herstel van de Nederlandse economie en waardegroei – zoeken naar ‘distressed’ en hoogrenderend winkelvastgoed.

CBRE Netherlands Retail MarketView 2014 H1 CBRE Netherlands Retail MarketView 2014 H1